«Να φτιάξουμε έναν Παναθηναϊκό που θα χαίρονται να βλέπουν οι φίλαθλοι»

Το νέο του προπονητή, Ντάνι Πογιάτος, παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης (22/07) η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Ο 42χρονος Ισπανός προπονητής ανέλυσε τους στόχους του για τη νέα σεζόν, αναφέρθηκε στα μεταγραφικά θέματα, ενώ υποστήριξε ότι με το που άκουσε τη λέξη «Παναθηναϊκός» δεν ήθελε τίποτα περισσότερο για να πει το «ναι» στην πρόταση που του έγινε.

Τον πρόλογο της παρουσίασης του Πογιάτος έκανε ο τεχνικός διευθυντής των «πρασίνων», Τσάβι Ρόκα, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τον επέλεξα γιατί είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη συγκεκριμένη θέση, έχουμε κοινή κατανόηση του ποδοσφαίρου και του τρόπου που πρέπει να παίζει η ομάδα.

Να φτάσουμε στις νίκες μέσω καλού ποδοσφαίρου, να βοηθήσει να αναπτυχθούν οι νέοι ποδοσφαιριστές και όχι μόνο και με την προσωπική εξέλιξη του καθενός να έχουμε την εξέλιξη όλης της ομάδας. Τίποτα περισσότερο από μένα, ο πρωταγωνιστής της ημέρας είναι ο κ. Πογιάτος».

Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» είπε στην αρχική του τοποθέτηση: «Είμαι ένας χαρούμενος άνθρωπος και έχω την τύχη να έρθω στην καλύτερη ομάδα της Ελλάδας. Να πω ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου. Είμαι ανυπόμονος να ξεκινήσω, να γνωρίσω τα πάντα, τους ποδοσφαιριστές και πάνω απ’ όλα να μπορέσω να τους βοηθήσω να γίνουν καλύτεροι.

Έχω δει αρκετά πράγματα και αυτό αποτελεί για μένα ένα έξτρα κίνητρο. Να ευχαριστήσω και εσάς και τους φιλάθλους μας. Να ζητήσω λίγη υπομονή αλλά να μην έχουν καμία αμφιβολία πως θα κάνουμε μια ομάδα που θα χαίρονται να βλέπουν.»

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου:

Κάνατε λόγο για μια ομάδα που θα χαίρονται να βλέπουν οι φίλαθλοι, θα θέλατε να μας πείτε τη φιλοσοφία της, τα συστήματα που θέλετε να παίξει;

«Καταρχάς να σας πω ότι η φιλοσοφία μου είναι σαφής. Βασίζεται στην κατοχή της μπάλας, την κυριαρχία που αποτελεί ένα πλεονέκτημα για τη στιγμή που δεν έχεις την κατοχή της μπάλας. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία που τη συζήτησα με τον κ. Τσάβι και με τον πρόεδρο και όλοι έχουμε συμφωνήσει στο θέμα αυτό.»

Αν βάλουμε μια λίστα, πρωτάθλημα, Κύπελλο, έξοδος στην Ευρώπη, βελτίωση νέων παικτών. Πού θα βάζατε ένα ξεχωριστό κλικ;

«Δύσκολο θα ήταν να σας απαντήσω σκεπτόμενος το μέλλον. Αυτό που θα έπρεπε να σκεφτώ ήταν το πώς. Εάν όμως θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τι έχουμε, το ρόστερ, τα μέσα. Έχουμε τη θέληση να δώσουμε τη μάχη μας με σκοπό να φτάσουμε όσο ψηλότερα γίνεται.»

Έχετε δει κάποια ματς των playoffs, έχετε εικόνα για κάποιους παίκτες που θα παραμείνουν;

«Βεβαίως και είδα όλα τα παιχνίδια από το σπίτι μου, τους ανέλυσα και πριν και μετά. Έβγαλα συμπεράσματα. Υπάρχουν παίκτες που έχουν ένα ιδιαίτερο βάρος αλλά ο στόχος μου είναι να τους γνωρίσω όλους για να δούμε σε ποιους θα μπορέσουμε να στηριχτούμε για να κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα.»

Έχετε δουλέψει με νέα παιδιά, ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που έχει αρκετούς νέους ταλαντούχους παίκτες. Θα συνεχίσετε με αυτή τη φιλοσοφία, το έχετε συζητήσει με τον κ. Ρόκα;

«Όπως σωστά είπατε πάντα ήμουν υπέρ του να βοηθώ τους νέους παίκτες να εξελιχθούν. Γνωρίζουμε το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού. Υπάρχουν παίκτες καλοί, δεν θα σας πω ονόματα, πλάθοντας και εξελίσσοντας τους σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να κάνουμε μια εξαιρετική ομάδα με παίκτες από το “δικό μας” σπίτι.»

Προέρχεστε από μια ομάδα όπως η Ρεάλ και ένα πρωτάθλημα όπως το ισπανικό. Τι σας είπε ο Τσάβι Ρόκα και σας έπεισε;

«Ο Παναθηναϊκός. Αυτό, δεν χρειαζόταν κάτι άλλο. Παρακολουθούσα το ελληνικό ποδόσφαιρο από μακριά. Όταν ο κ. Ρόκα μου έκανε την πρόταση δεν το σκέφτηκα περισσότερο, μου είπε μόνο μια λέξη… Παναθηναϊκός.»

Αποτελεί ένα στοίχημα για την καριέρα σας ο Παναθηναϊκός και επίσης το γεγονός πως υπάρχουν αρκετοί ισπανόφωνοι κάνει ευκολότερη τη δουλειά σας;

«Δεν υπάρχει εφαλτήριο και δεν κοιτάω το μέλλον αλλά το παρόν. Αυτό είναι ο Παναθηναϊκός, η Ελλάδα και η καλή ένωση που μπορεί να βγει από τη δουλειά όλων μας.

Θα υπάρχει ροή επικοινωνίας με όλους. Δεν ξεχωρίζω αν υπάρχουν παίκτες από την Ισπανία, την Αργεντινή, την Ελλάδα. Κοιτάω ότι είναι παίκτες του Παναθηναϊκού και από εκεί και πέρα θα μιλάμε στην Αγγλική γλώσσα.»

Βλέποντας τον Παναθηναϊκό στα playoffs τι σας άρεσε και πού θεωρείτε ότι θέλει βελτίωση η ομάδα; Επίσης εκτός από τα ακραία μπακ που θέλει ενίσχυση η ομάδα και τέλος επειδή είναι δύσκολο καλοκαίρι. Τι σας φοβίζει περισσότερο;

«Θα ξεκινήσω από την τελευταία ερώτηση. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους. Αυτές οι 15 μέρες που οι παίκτες θα κάνουν διακοπές και βεβαίως δεν θα επηρεάσει δεδομένου πως εγώ δουλεύω με το σταφ, με το Pao Lab και μετά θα δούμε με τον κάθε παίκτη πως θα κάνουμε το καλύτερο.

Στο θέμα των μπακ και των θέσεων που αναφέρατε είναι περισσότερο θέμα του κ. Τσάβι. Όλα έχουν το τάιμινγκ αλλά να είστε σίγουροι πως θα έχουμε μια ανταγωνιστική ομάδα.

Όσο για το πρώτο πράγμα που με ρωτήσατε. Θα έλεγα πως είναι άδικο να γίνει αξιολόγηση γιατί απέξω τα πράγματα τα βλέπεις διαφορετικά. Ναι μην έχω βγάλει τα συμπεράσματα μου αλλά θέλω να δω την ομάδα από κοντά.»

Από την πλευρά του, ο Τσάβι Ρόκα πήρε θέση για τις μεταγραφές λέγοντας:

«Για το θέμα των αμυντικών, κοιτάμε να δυναμώσουμε την ομάδα και μερικοί παίκτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως αυτή είναι μια περίοδο μετάβασης. Δεν θα βιαστούμε και όταν βρούμε κάποιον που έχει το προφίλ που ψάχνουμε θα κάνουμε αυτό που πρέπει.

Και να πω ότι βλέπουμε παίκτες και εγώ και σε συνεργασία με τον προπονητή και το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο για να φέρουμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα. Και δράττομαι της ευκαιρίας να καλωσορίσω των Μιγκέλ που είναι ένας ακόμη επαγγελματίας που θα είναι μαζί μας που έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.»

Σε ερώτηση προς τους Ρόκα και Πογιάτος για πιθανή συνεργασία με τη Ρεάλ, ο Ρόκα απάντησε:

«Το πέρασμα του προπονητή μας από τη Ρεάλ και η εξαιρετική εργασία του εκεί μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια ανοιχτή πόρτα εκεί. Δεν θα φέρουμε κάποιον για να πούμε ότι τον φέραμε. Βεβαίως υπάρχουν πολλοί, όλοι μην πω οι νέοι παίκτες που είναι ενδιαφέροντες, καθώς βρίσκονται σε μια από τις καλύτερες ακαδημίες του κόσμου.

Βέβαια και αυτοί θα έχουν προσελκύσει αρκετές προτάσεις και θα είναι δύσκολο να δώσουμε τη μάχη μας. Η παρουσία του κ. Πογιάτος εδώ σε συνδυασμό με την καλή δουλειά που έκανε εκεί μας δίνει τη δυνατότητα της επικοινωνίας και του έχουν πει πως θα μπορούσε να τους χτυπήσει την πόρτα.

Αναμφισβήτητα υπάρχει η ανοιχτή πόρτα με τη Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και ο βοηθός προπονητής έχει περάσει από την Μπαρτσελόνα, ο γυμναστής από την Εσπανιόλ οπότε υπάρχει γενικότερα ανοιχτή πόρτα.»

Συνέχισε ο Ντάνι Πογιάτος:

Πόσο ανταγωνιστικός μπορεί να παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός τη νέα περίοδο;

«Για αυτό το σκοπό ήρθα, για αυτό το σκοπό θα δουλέψουμε. Για να παρουσιάσουμε μια ομάδα ανταγωνιστική όσες δυσκολίες και αν έχουμε και να βάλουμε τον Παναθηναϊκό εκεί που του αξίζει πάνω απ’ όλους”.

Με τι θα είστε ικανοποιημένος στο τέλος της σεζόν και με ποιο σύστημα θέλετε να παίξει η ομάδα;

«Για μένα όπως είπα και πριν το σημαντικότερο που έχω να κάνω είναι η νίκη. Το ποδόσφαιρο είναι η νίκη αλλά και πως να βλέπεις ότι θα κάνεις το καλύτερο.

Θέλουμε ο κόσμος να είναι χαρούμενος με την ομάδα που θα δει. Να τους αφήνουμε κάτι από κάθε ματς. Κάθε παιχνίδι αποτελεί για εμάς μια  εξέταση και εγώ τις δίνω σε κάθε ματς και θα μπορείτε να με αξιολογείτε.

Αυτό που κοιτάμε είναι το σύστημα της οργάνωσης με απώτερο σκοπό να κυλάει η μπάλα. Υπήρχαν περιπτώσεις που ξεκινήσαμε με ένα 4-3-3 αλλά αυτό άλλαξε. Εγώ κοιτάω τον παίκτη τι μπορεί να κάνει, τι μπορεί να δώσει. Όσο για το σύστημα μπορεί να αλλάζει.»

Πόσες μεταγραφές θα γίνουν ακόμα;

Ρόκα: «Για τα θέματα των μεταγραφών, τα πλάγια μπακ είναι δεδομένα, από εκεί και πέρα έχουμε ένα καλό ρόστερ. Δεν θα έρθει κάποιος για να κόψει την τύχη ή την εξέλιξη ενός νέου παίκτη από την ακαδημία.

Μπορεί να δημιουργηθεί και η έκπληξη. Το βασικό είναι να γνωρίσουμε τους παίκτες και από εκεί και πέρα αν χρειαστούμε κάτι και το έχουμε στο σπίτι μας πάλι καλά αν όχι θα κοιτάξουμε για κάτι εξαιρετικό.»

Έχετε υπογράψει για δύο χρόνια σας εξιτάρει η επιστροφή της ομάδας στην Ευρώπη και αν με αυτό το δεδομένο ο μεγαλομέτοχος σας έχει πει κάτι παραπάνω για το μπάτζετ;

«Καταρχήν όπως είπα είναι για μένα μοναδική ευκαιρία που είμαι εδώ για να φτιάξουμε ένα πρότζετκ που μου άρεσε από την αρχή. Προέρχομαι από ένα σύλλογο με μεγάλες απαιτήσεις. Θέλω να μείνω για αρκετό καιρό στον Παναθηναϊκό.

Η φιλοσοφία μου είναι νίκη από την πρώτη μέρα, με τις νίκες ανεβαίνεις. Δεν θα σας αποκαλύψω τι έχουμε συζητήσει με τη διοίκηση της ομάδας αλλά ότι και αν έχουμε πει είναι για το καλό της ομάδας.»

Επειδή έρχεστε σε ένα νέο περιβάλλον έχετε ενημερωθεί για το τι θα συναντήσετε στην Ελλάδα, για την πίεση, τη διαιτησία σε ένα περιβάλλον διαφορετικό;

«Λογικά δεν υπάρχει σύγκριση και ήθελα να σας πω ότι προπονώ εδώ και 26 χρόνια. Έχω ξεκινήσει από χαμηλά και η λέξη πίεση είναι κάτι που το γνωρίζω καλά.

Δεν ξεκίνησα ως ποδοσφαιριστής αλλά σήμερα βρίσκομαι εδώ. Εσείς από τα μέσα θα κάνετε τη δική σας δουλειά και εγώ τη δική μου είναι να κάνω τον Παναθηναϊκό ακόμα μεγαλύτερο. Αν δεν ένοιωθα έτοιμος δεν θα ήμουν εδώ αλλά σπίτι μου.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ