Ντομπρόβσκις: Στο επίκεντρο η σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη

Η σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη βρίσκεται στην παρούσα φάση στο επίκεντρο των συζητήσεων, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, στην οποία μιλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Η Ελλάδα θα πληρώνει περισσότερα αν η οικονομία αναπτύσσεται καλά και λιγότερα αν είναι σε στασιμότητα ή ύφεση. Φυσικά υπάρχουν και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να συνδεθεί ένας τέτοιος μηχανισμός με την τήρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στο σενάριο ελάφρυνσης του χρέους, γνωστό ως «γαλλικό μοντέλο».
Διευκρινίζει πάντως ότι οι προτάσεις αφορούν στα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ύψους 130,9 δισ. ευρώ, που δόθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης.
Για το τρίτο πρόγραμμα, ύψους 45,9 δισ. ευρώ, προσθέτει, έχουν συμφωνηθεί ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλες περίοδοι ωρίμανσης. «Υπάρχουν επίσης τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ, ο Λετονός πολιτικός δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι εξετάζονται διάφορες δυνατότητες συμμετοχής.
Αντίθετα, ο κ. Ντομπρόβσκις είναι καθησυχαστικός ότι το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου, όπως προβλέπεται, καθώς τονίζει: «Πιθανότατα ναι. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και θα έλεγα ότι συνολικά το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα έχει υπερβεί μάλιστα τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% θα επιτευχθεί φέτος σε κάθε περίπτωση. […] Όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εμπρόθεσμα».
Η Welt για το αναπτυξιακό σχέδιο
«Κάνοντας την Ελλάδα και πάλι μεγάλη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Die Welt για το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στη Βουλή σχέδιο «που θα διασφαλίζει την ανάκαμψη μετά την εκπνοή του τρίτου προγράμματος».
Η γερμανική εφημερίδα, βασιζόμενη σε έγγραφο 104 σελίδων που έχει στην κατοχή της, γράφει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδιάζει βαθιές τομές στον οικονομικό και ενεργειακό κλάδο.
FAZ: «Η Ελλάδα μπορεί σύντομα να σταθεί στα πόδια της»
«Οκτώ χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δανειακή βοήθεια, εκπληρώθηκε ένα σημαντικό προαπαιτούμενο για την έγκαιρη ολοκλήρωση του τρίτου δανειακού προγράμματος και προγράμματος μεταρρυθμίσεων της χώρας» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και προσθέτει: «Οι εκπρόσωποι των διεθνών πιστωτών και οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν το Σαββατοκύριακο σε τεχνικό επίπεδο συμφωνία για ένα τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για μία επιτυχημένη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος βοήθειας.
Η συμφωνία ορίζει ότι οι ελληνικές αρχές θα θέσουν σε εφαρμογή τα συμφωνηθέντα μεταρρυθμιστικά βήματα μέχρι τη συνάντηση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Το δημοσίευμα της FAZ αναφέρει ακόμα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «υποσχέθηκε ότι θα επανεισαχθούν, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συλλογικές συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων, ενώ υποσχέθηκε και αύξηση του κατώτατου μισθού. Εάν μέχρι το τέλος του χρόνου στα κρατικά ταμεία υπάρχουν αρκετά χρήματα, η κυβέρνηση θέλει επίσης να παράσχει σε φτωχούς συνταξιούχους ένα “κοινωνικό μέρισμα”».
Süddeutsche Zeitung: «Η Αθήνα μπορεί να ελπίζει σε χρήματα»
Προτού εκπνεύσει το ερχόμενο καλοκαίρι το ελληνικό δανειακό πρόγραμμα, οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν με την κυβέρνηση των Αθηνών σε ό,τι αφορά τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις, γράφει η SZ και προσθέτει: «Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα αποφασίσουν κατά τη συνάντησή τους την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, κατά πόσο εγκρίνουν τη συμφωνία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-22 20:36:31

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ