Ν. Λυμούρης: Μόνο ο Μακρόν μπορεί να δώσει το στίγμα για μία άλλη Ενωμένη Ευρώπη (audio)

Το στίγμα για μία άλλη Ευρώπη, την οποία επιθυμεί ο Ευρωπαίος πολίτης υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανούελ Μακρόν μπορεί να δώσει, επεσήμανε ο κ. Δρ. Νικόλαος Λυμούρης, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (Κ.Ε.ΔΙΑ.) του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Ο κ. Λυμούρης υπογράμμισε ότι ο κ. Μακρόν αν θέλει να διαδραματίσει έναν ισχυρό ρόλο όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και ως πιο στενός εταίρος των ΗΠΑ στην Ευρώπη, θα πρέπει να ενισχύσει την πολιτική του παρουσία περισσότερο από ότι οι προκάτοχοι του. Μπορεί να κινείται προς το παρόν παρασκηνιακά, αλλά θα πρέπει να εκφράσει πολιτικά και ξεκάθαρα αυτό που ζητούν οι Ευρωπαίοι πολίτες για μία άλλη Ευρώπη.
Ως προς την επίσκεψη Μακρόν στις ΗΠΑ και τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Λυμούρης τόνισε ότι ο κ. Μακρόν προσπάθησε να διερευνήσει κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τον Ντόναλντ Τραμπ σε κρίσιμα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, τα οποία και έθεσε κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο. Ως προς την επερχόμενη επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στις ΗΠΑ, ο κ. Λυμούρης υπογράμμισε ότι η κα. Μέρκελ έχει μία πιο επικριτική και ψυχρή στάση απέναντι στον Αμερικανό Πρόεδρο καθώς πρώτον θεωρεί ότι σηκώνει στην πλάτη της ολόκληρο το βάρος της ΕΕ ενώ παράλληλα γνωρίζει ότι θα δεχτεί εκ νέου πιέσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη
Φωτογραφία: AP /Andrew Harnikwww.ert.gr

2018-04-26 12:58:47

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ