Ξάνθη: Κανένα ίχνος ρύπανσης από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο (video)

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει για τους κατοίκους του Ολβίου Ξάνθης, καθώς τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν μετα την πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο μπαταριών, δεν δείχνουν ίχνος ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας απόλυτος κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό από την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε μετά τη φωτιά που ξέσπασε την Πρωτομαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, έδωσε ο καθηγητής του ΔΠΘ Σπύρος Ραψομανίκης.
Στη διάρκεια της παρουσίασης των τελικών αποτελεσμάτων από τις μετρήσεις που διενήργησε το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Ξάνθης του ΔΠΘ το πρωί του Σαββάτου, παρουσία όλων των τοπικών αρχών και των εμπλεκόμενων φορέων, ο κ. Ραψομανίκης υπογράμμισε ότι κανένα από τα στοιχεία που μελετήθηκαν και αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της φωτιάς αλλά και μετά από αυτήν δεν ήταν επικίνδυνο για τον πληθυσμό της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο, ούτε όμως και ξεπέρασε τα όρια που ορίζει η σχετική νομοθεσία.
Συμπλήρωσε πως αν υπήρχε υπέρβαση των ορίων των αέριων ρύπων αυτή ήταν μόνο στιγμιαία, ενώ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμα ποια ήταν η ρύπανση τη στιγμή της πυρκαγιάς μέσα στη πηγή της, δηλαδή στο εργοστάσιο, καθώς δεν υπήρχε μετρητής εκείνη τη χρονική στιγμή εντός του εργοστασίου, αλλά τοποθετήθηκε την επομένη το μεσημέρι.
Σε ερώτηση για τους πυροσβέστες που έλαβαν μέρος στο έργο της κατάσβεσης, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης τόνισε ότι όλοι φορούσαν μάσκες οξυγόνου κλειστού τύπου, χρησιμοποίησαν όλα τα χορηγούμενα μέσα ατομικής προστασίας, και ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Σε άλλο σημείο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων, ο κ. Ραψομανίκης διαβεβαίωσε με τον κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον μόλυβδο, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Ξεχάστε την ιστορία του μολύβδου, είναι χίλιες φορές κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια», για να συνεχίσει αμέσως μετά «ως προς τα μέταλλα εντοπίστηκαν ασβέστιο, αλουμίνιο, σίδηρος, μαγνήσιο, χρώμιο, όλα όμως σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις στα σωματίδια που δεν προκαλούν καμία ανησυχία».
Όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, ο καθηγητής ήταν επίσης απόλυτα καθησυχαστικός ότι δεν υπάρχει καμία ρύπανση.
Αναφορικά με την ποιότητα των υδάτων και έπειτα από μετρήσεις που έγιναν στα επιφανειακά ύδατα από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης την επόμενη κιόλας μέρα της πυρκαγιάς, επιβεβαιώνεται ότι η κατανάλωση του πόσιμου νερού είναι απόλυτα ασφαλής για τον άνθρωπο.
Τέλος, ο καθηγητής εξήγησε αναλυτικά όλη την επιστημονική μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη μέτρηση και τη χημική ανάλυση των αποτελεσμάτων από τους τρεις συνολικά σταθμούς ατμοσφαιρικής μέτρησης που είχαν τοποθετηθεί ή ήταν ήδη τοποθετημένοι πριν και μετά την πυρκαγιά στους χώρους του εργοστασίου, ενώ συμπλήρωσε πως οι μετρήσεις και οι χημικές αναλύσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Αντ. Καρανδεινός], ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-05 09:30:22

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ