Ξάνθη: Υπό έλεγχο η Πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Sunlight

Μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες και τους καπνούς υπό έλεγχο τέθηκε τελικά η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight της ΓΕΡΜΑΝΟΣ στο Όλβιο Ξάνθης. Λόγω της ημέρας στο εργοστάσιο βρισκόταν ελάχιστοι, από τους 700 περίπου συνολικά, εργαζόμενοι από τους οποίους δεν κινδύνεψε κανείς. Στον τόπο βρέθηκαν δυνάμεις από την ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία, 70 Πυροσβέστες, τριάντα οχήματα υπό τις οδηγίες του Υποστρατήγου Ρήγα Ναθαναήλ συν δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας.
Ο κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή κινητοποίησε κι ανησύχησε πολύ τις Αρχές. Γι αυτό το λόγο αρχικά αποφασίστηκε η εκκένωση οικισμών που βρίσκονται πολύ κοντά στο εργοστάσιο. Ωστόσο, οι κάτοικοι επέλεξαν να μην απομακρυνθούν από τις εστίες τους  και να μείνουν εντός των οικιών τους.
Στην Βιομηχανική Μονάδα βρέθηκε ο περιφερειάρχης Αν.Μ.Θράκης, ο κος Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης  Κώστας Ζαγναφέρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στ. Μωραϊτης κ.α. Υπό την προεδρεία του κ. Μέτιου νωρίς το βράδυ πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη  έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Καθηγητή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης Σπύρου Ραψομανίκη  με αντικείμενο την αντιμετώπιση πιθανής ρύπανσης μετά τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Sunlight.
Συμμετείχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας, το Νοσοκομείο, τα Σώματα Ασφαλείας, η αυτοδιοίκηση, ο Στρατός, ο Ιατρικός Σύλλογος, βουλευτές αλλά και αυτοδιοικητικοί. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης και  οι εκπρόσωποι της εταιρίας, οι κ.κ. Βαγγέλης Καρτάλης και Στέφανος Κανίδης, καθώς και ο νομικός σύμβουλος Θανάσης Ξυνίδης.
Ειδικότερα, οι αρχικές εκτιμήσεις είναι καθησυχαστικές σχετικά με την ενδεχόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις υπηρεσίες της και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα διεξάγει εντατικές μετρήσεις, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν την Παρασκευή το απόγευμα.
Μέχρι την ανακοίνωση των πρώτων μετρήσεων, για καθαρά ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, συστήνεται, η μη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον στις περιοχές βορειοανατολικά του εργοστασίου στο Ολβιο. Ητοι τις περιοχές: Ν. Όλβιο, Κρεμαστή, Θαλασσιά, Αγ. Αθανάσιος, Τοξότες, Τύμπανο, Πετροχώρι, Εύμοιρο, Εξοχή και οι λοιπές ενδιάμεσες περιοχές ενώ τα αντίστοιχα σχολεία των περιοχών αυτών θα παραμείνουν κλειστά για δύο ημέρες.
Τα μέτρα τα οποία προτείνονται μόνο για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και για για 48 ώρες είναι:
1. Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό
2. Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά)
3. Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο
4. Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο
Καθησυχάζουν τους εργαζόμενους
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Εργοστασίου Στέφανο Κανίδης, η φωτιά μέσα σε 2,5 ώρες κατέστρεψε προσπάθεια 25 ετών. Ο εκπρόσωπος του ομίλου Olympia Κώστας Καρτάλης τόνισε ότι η εταιρία εγγυάται όλες τις θέσεις εργασίας, ότι κανείς δεν θα απολυθεί και από αύριο θα είναι όλοι στις θέσεις εργασίας τους. Όπως είπε, η εταιρία θα ξαναφτιάξει γρήγορα όλο το τμήμα πιο σύγχρονο και πιο μοντέρνο. Μια εταιρεία που μόνο το 2017 προχώρησε σε 70 προσλήψεις.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι δεκάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι της γύρω περιοχής έσπευσαν στο σημείο του Εργοστασίου στο άκουσμα της είδησης της πυρκαγιάς. Περίλυποι, με εμφανή την αγωνία και την απογοήτευση παρακολουθούσαν, μην μπορώντας να κάνουν κάτι, τις προσπάθειες των Πυροσβεστών ευχόμενοι να μην είναι μεγάλη η ζημιά. Κάποιοι, όπως έλεγαν, πάντρεψαν τα παιδιά τους εργαζόμενοι στο εργοστάσιο και κάποιοι άλλοι βγήκαν στην σύνταξη εργαζόμενοι τριάντα και πλέον χρόνια.
Φώτο: Στιγμιότυπα από τις προσπάθειες κατάσβεσης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάουwww.ert.gr

2018-05-01 19:26:16

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ