Ξεκίνησε η Ολομέλεια – Συνεχίζεται το θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής

Λίγη ώρα μετά την παρουσίαση της συμβιβαστικής πρότασης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ξεκίνησε η ολομέλεια σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προβλέπει ότι από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ του υπερταμείου τα 390 δισ. ευρώ θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και τα 360 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.

«Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή», σημείωσε ο κ. Μισέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση φαίνεται να ικανοποιεί το μπλοκ των «φειδωλών», ενώ δεν επηρεάζει τις αρχικές προβλεπόμενες επιδοτήσεις, όπως είχε προτείνει η Κομισιόν.

Το σημαντικό για τη χώρα μας είναι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο λογαριασμός.

Ανοικτό παραμένει το ύψος του πολυετούς προϋπολογισμού: 1.100 τρις η αρχική πρόταση της Επιτροπής, 1.075 η πρόταση Μισέλ, 1.050 τρις η πρόταση των «φειδωλών». Αλλά οι μειώσεις επηρεάζουν προς τα κάτω τομεακές κατανομές σε κρίσιμες πολιτικές για τις χώρες του Νότου, όπως τη Συνοχή, την ΚΑΠ και το μεταναστευτικό.

Νέο μπαράζ συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Κόντε, της Ισπανίας, Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Κόστα. Στο επίκεντρο των συναντήσεων ήταν ο συντονισμός των χωρών του Νότου.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ