«Οδικός χάρτης» από το Eurogroup της Πέμπτης μέχρι το κλείσιμο της αξιολόγησης

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για το Eurogroup της Πέμπτης από το οποίο η Αθήνα αναμένει αποτίμηση για το πώς θα κινηθεί το ΔΝΤ, εστιάζοντας σε πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος και την «επόμενη ημέρα». Ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε  από τους υπουργούς να κλείσουν όσο περισσότερα προαπαιτούμενα, ώστε να παρουσιαστεί η υλοποίησή τους στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και να αποφευχθεί το  ενδεχόμενο νέων τριβών και καθυστερήσεων από την πλευρά του Βερολίνου.
Αύριο η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή
Για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το μεταμνημονιακό σχέδιο για τη χώρα, πραγματοποιείται αύριο προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Βασικοί άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής τα εργασιακά, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων να έχει «κλειδώσει» για τον ερχόμενο Αύγουστο, η υπό προϋποθέσεις αύξηση του κατώτατου μισθού και το επίδομα ενοικίου, ενώ θετικό σήμα δίνουν οι προβλέψεις του «Growth Strategy».
Η ατζέντα του Eurogroup
Ποια προαπαιτούμενα θα πάνε στο μεταμνημονιακό πακέτο, είναι το κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί με  4-5 θέματα αιχμής να μετατίθενται για  μετά τις 21 Αυγούστου.
Αυτό που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, είναι «οδικός χάρτης» από το Eurogroup της Πέμπτης  μέχρι το κλείσιμο της αξιολόγησης σε ένα μήνα.
Με βάση την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης το Eurogroup θα αποφασίσει για όλα συμπεριλαμβανομένου και του χρέους, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
«Δύσκολη εξίσωση» το ΔΝΤ
Κοινά αποδεκτή λύση αναζητούν Ουάσιγκτον (ΔΝΤ) και Βερολίνο, το οποίο επιθυμεί να έχει την «επόμενη ημέρα» το ΔΝΤ, έστω και ρόλο συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, είναι 51% οι πιθανότητες να παραμείνει το ΔΝΤ και 49% να αποχωρήσει.
Ισχυρές πιέσεις ασκούν τόσο η Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη όσο και η Κομισιόν, που θέλουν εγγύηση για ελληνικό πρόγραμμα από τις 21 Αυγούστου και μετά.
Κι αυτά ενώ η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου παραμένει πάνω από το 4,45% καθώς συμπαρασύρεται από τις πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Γελαντάλις, Ραλλού Αλεξοπούλουwww.ert.gr

2018-05-22 13:32:27

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ