Οι αγορές στη δίνη της κόντρας Ρώμης-Βρυξελλών (video)

Κλυδωνισμούς στις αγορές και ανησυχία στην Ευρώπη προκαλεί ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες λόγω του προϋπολογισμού της Ιταλίας. Η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται προς το παρόν ανυποχώρητη και καταγγέλλει κερδοσκοπικούς χειρισμούς και προσπάθειες πολιτικής υπονόμευσης. Η προθεσμία για την επίσημη κατάθεση του ιταλικού προϋπολογισμού λήγει στις 15 Οκτωβρίου.

Η αντιπαράθεση Ρώμης-Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό παρακολουθείται στενά από τις αγορές και καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που σημειώνουν πτώση. Οι επικρίσεις της Κομισιόν για το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος που τοποθετείται στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 με κίνδυνο εκτίναξης του ιταλικού χρέους αλλά και η προσήλωση της ιταλικής κυβέρνησης στο στόχο αυτό φαίνεται να προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου ενώ τα ιταλικά σπρεντ αυξάνονται και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας. Τις ευρωπαϊκές ανησυχίες εξέφρασε εκ νέου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ: «Οι δημοσιονομικοί στόχοι που ανακοινώθηκαν από τη νέα (ιταλική) κυβέρνηση η οποία ανέλαβε καθήκοντα πριν από λίγους μήνες δε συμβαδίζουν με το συμπεφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουν ορίσει οι χώρες της ευρωζώνης. Έτσι οι Ιταλοί έχουν ήδη κάνει μια μικρή προσαρμογή ως απάντηση στην κριτική και τώρα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αλλά υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης».
Η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται για την ώρα ανυποχώρητη και οι νέες δηλώσεις του επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι μάλλον εντείνουν παρά κατευνάζουν τις ανησυχίες των αγορών: «Θέλω να δηλώσω εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης ότι δε θα οπισθοχωρήσουμε στο θέμα του προϋπολογισμού. Δε θα κάνουμε πίσω. Ο κόσμος μας ζητά λιγότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία, μια μελλοντική δουλειά για τα παιδιά τους και το δικαίωμα στη σύνταξη για όσους το αξίζουν κι έτσι λέω σ΄ εκείνους που σκέφτονται να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της ιταλικής οικονομίας ότι απλώς χάνουν χρόνο και χρήματα γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε».
Κι ενώ ο Σαλβίνι καταγγέλλει κερδοσκοπικούς χειρισμούς εναντίον της ιταλικής οικονομίας, ο εταίρος του και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο επαναλαμβάνει τις κατηγορίες περί υπονόμευσης της κυβέρνησης: «Μου φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιοι που ξυπνούν κάθε πρωί και ελπίζουν να καταρρεύσει αυτή η κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Το είδαμε με εκπροσώπους της Κομισιόν που κάθε μέρα βάλλουν εναντίον μας. Το είδαμε με τη αντιπολίτευση που πανηγυρίζει για τα σπρεντ».
Καθώς πάντως η προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου για την επίσημη κατάθεση του ιταλικού προϋπολογισμού στην Κομισιόν πλησιάζει, ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε αναμένεται να έχει νέα συνάντηση αύριο με το Σαλβίνι, το Ντι Μάιο και τον υπουργό Οικονομικών Τρία για το φλέγον θέμα του προϋπολογισμού.
Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλουwww.ert.gr

2018-10-08 20:59:40

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ