Οι αμφίρροπες εκλογές στον Καναδά και η «απειλή» για τον Τζάστιν Τριντό

Ο Τζάστιν Τριντό προκήρυξε πρόωρες εκλογές στον Καναδά στις 15 Αυγούστου κι έτσι τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες. Ουσιαστικά, αυτό που ήθελε ο κ. Τριντό προκηρύσσοντας τις εκλογές είναι να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, την οποία είχε χάσει το 2019. Ο Συντηρητικός όμως Έριν Ο’ Τουλ, φαίνεται να απειλεί την πρωτοκαθεδρία του άλλοτε εξαιρετικά δημοφιλούς και – μέχρι πρότινος- αγαπητού Τριντό.

Πέντε μεγάλα κόμματα αναμετρώνται: το Φιλελεύθερο Κόμμα, το Συντηρητικό Κόμμα, το Κόμμα των Πρασίνων, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα και το Bloc Quebecois.

Τα προβλήματα του κ. Τριντό λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση είναι δύο: η χαμηλή συμμετοχή  που φαίνεται να ευνοεί τους Συντηρητικούς, και, φυσικά, η διαχείριση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν.

Ο πρωθυπουργός μπορεί τώρα να μετανιώσει για την απόφασή του. Ενώ αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού επίσης αυξάνεται, ο Τζάστιν Τριντό χρεώνεται, εν μέρει  όπως όλη η Δύση, την άτακτη αποχώρηση στο Αφγανιστάν, και οι δημοσκοπήσεις παρακολουθούν αυτό που φαίνεται να είναι μια από τις σκληρότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό αφήνει τον μη δημοφιλή ηγέτη των Συντηρητικών Έριν Ο’ Τουλ  και τον Νεοδημοκράτη Τζάγκμιτ Σινγκ, τον πιο δημοφιλή ηγέτη του κόμματος της χώρας, με την ευκαιρία να ξεπεράσουν τις προσδοκίες στις 20 Σεπτεμβρίου.

Η χαμηλή συμμετοχή τείνει να ευνοεί τους Συντηρητικούς, οι οποίοι παραδοσιακά είναι καλύτεροι στο να διασφαλίσουν ότι οι οπαδοί τους ψηφίζουν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εν τω μεταξύ στήριξε -ξανά- τον φίλο του, καλώντας τους Καναδούς να ψηφίσουν τον Τριντό.

«Ήρθε η ώρα να πιέσουμε. Γίνετε μέλος του κινήματός μας, κάντε κάποιες κλήσεις, χτυπήστε πόρτες, μιλήστε με τους γείτονές σας, μιλήστε με την οικογένειά σας », είπε ο κ. Τριντό αυτήν την εβδομάδα σε μια συγκέντρωση στο Οντάριο, μια έκκληση που έχει επαναλάβει συχνά κατά την τελευταία εβδομάδα της εκστρατείας.

Δύο ανώτεροι Φιλελεύθεροι με άμεσους ρόλους στην εκστρατεία ανέφεραν και οι δύο στο Reuters ότι ανησυχούν ότι οι Καναδοί θα μπορούσαν να επικεντρωθούν περισσότερο στην επιστροφή στις ρουτίνες τους – και όχι στην πολιτική – καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Χαμηλότερη από το αναμενόμενο η συμμετοχή

Ενώ οι Καναδοί συμμετείχαν στις πρώτες δημοσκοπήσεις εδώ σε αριθμό ρεκόρ, η ζήτηση για ψηφοδέλτια μέσω επιστολικής ψήφου ήταν πολύ χαμηλότερη από το αναμενόμενο.

Η πανδημία εντείνεται σε περιοχές της χώρας και οι ψηφοφόροι πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες  από ό, τι συνήθως την ημέρα των εκλογών, λόγω των λιγότερων εκλογικών κέντρων και των απαιτήσεων απόστασης.

Ο 48χρονος Ο’ Τουλ, πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου που ηγήθηκε του κόμματός του για πάνω από ένα χρόνο, αποδείχθηκε ανταγωνιστικός με μια πειθαρχημένη εκστρατεία που προσελκύει κεντρώους ψηφοφόρους με προοδευτικές δεσμεύσεις, αποφεύγοντας παράλληλα την αποξένωση της κεντροδεξιάς βάσης του.

«Δεν πρόκειται να πείσεις τους ανθρώπους ότι πρέπει να σκέφτονται πια να σε ψηφίζουν. Το θέμα είναι να κατορθώσεις να σε ψηφίσουν οι άνθρωποι που έχουν δεσμευτεί να το κάνουν», δήλωσε ο Ντάρελ Μπρίκερ, διευθύνων σύμβουλος της Ipsos Public Affairs.

Οι δημοσκοπήσεις και ο ρόλος του Τζάγκμιτ Σινγκ

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ipsos, οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί ισοδυναμούν με 32%, με τους αριστερούς Νεοδημοκράτες να βρίσκονται στην τρίτη θέση με 21%. Ο κ. Τριντό έχει ένα μικρό προβάδισμα απέναντι στον κ. Ο’ Τουλ ως προτιμώμενος πρωθυπουργό, στο 32% ένατι 29%.

Αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν αντικατοπτρίζουν πάντα τι συμβαίνει την ημέρα της ψηφοφορίας, καθώς η συμμετοχή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον αριθμό των εδρών. Στο παρελθόν, η μεγαλύτερη συμμετοχή ευνοούσε τους Φιλελεύθερους και τους Νεοδημοκράτες, είπε ο Μπρίκερ.

Η συμμετοχή ανήλθε  67% στις εκλογές του 2019 όταν ο Trudeau έχασε την πλειοψηφία του, από 68,3% όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015.

 Ο Τζάστιν Τριντό είχε άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για την προεκλογική εκστρατεία, αλλά αυτό εξαφανίστηκε εξαιτίας αυτού που πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν «περιττές εκλογές».

Αντιμετωπίζει επίσης μια πρόκληση από τον ηγέτη του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος Τζάγκμιτ Σινγκ εδώ, 42 ετών, ο οποίος ξεπερνά και τους δύο αντιπάλους του σε προσωπική δημοτικότητα και απευθύνεται στους ίδιους ψηφοφόρους που χρειάζονται οι κεντροαριστεροί Φιλελεύθεροι.

Εάν αρκετοί ψηφοφόροι επιλέξουν τον κ. Σινγκ, θα μπορούσε να διασπάσει το προοδευτικό στρατόπεδο και να επιτρέψει στον Ο’ Τουλ να αναλάβει την εξουσία. Ο κ. Τριντό είπε σε μια συγκέντρωση την Κυριακή ότι οι Φιλελεύθεροι ήταν «το μόνο προοδευτικό κόμμα που μπορεί να σταματήσει τους Συντηρητικούς να μας πάνε πίσω».

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τον Έριν Ο’ Τουλ ότι ήταν φίλα προσκείμενος στο λόμπι των όπλων και επέτρεψε στους Συντηρητικούς βουλευτές να προσπαθήσουν να ανοίξουν ξανά τη συζήτηση για την άμβλωση.

Ο κ. Ο’ Τουλ προσπαθεί να «χτυπήσει» τον αντίπαλό του με ρητορική περί «περιττών εκλογών» μέσα στην πανδημία, χαρακτηρίζοντας τον κ. Τριντό ως «εγωιστή και πεινασμένο για εξουσία».  

 «Μην κάνετε λάθος. Η ψήφος για οποιονδήποτε άλλο εκτός από τους Συντηρητικούς του Καναδά, είναι ψήφος για μια από τα ίδια από τον Τριντό », δήλωσε ο Ο’ Τουλ, προσπαθώντας παράλληλα να μην αποξενώσει το –ακόμη πιο- συντηρητικό ακροατήριο. Μάλιστα παρατηρήθηκε άνοδος του μικρού ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, με πολλές διαμαρτυρίες εναντίον του Τζάστιν Τριντό για τα εμβόλια του κορωνοϊού.

Ελίζα Καραγιώργη
ekaragiorgi@naftemporiki.gr