Οι αρχές διαψεύδουν δημοσίευμα ότι χορήγησαν ληγμένες δόσεις εμβολίων

Βραζιλιάνικες δημοτικές αρχές διέψευσαν χθες ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας που ανέφερε πως τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας έδειξαν πόλεις να έχουν χορηγήσει τουλάχιστον 26.000 ληγμένες δόσεις εμβολίων της AstraZeneca για την Covid-19.

Η νότια πόλη Μαρινγκά, που αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Folha de S.Paulo ως ένας από τους δήμους που χρησιμοποίησε τις περισσότερες από τις ληγμένες δόσεις εμβολίων (πάνω από 3.500), διέψευσε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι οι δόσεις φαίνονταν ληγμένες μόνο σε κρατικές βάσεις δεδομένων λόγω καθυστέρησης στην καταχώριση νέων δεδομένων στο σύστημα του υπουργείου Υγείας.

«Δεν υπήρξαν ληγμένες δόσεις εμβολίων στο Μαρινγκά, αλλά υπήρχε ένα σφάλμα στο σύστημα του (δικτύου δημόσιας υγείας) SUS», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της πόλης, Μαρσέλο Πούτζι. Άλλες πόλεις έκαναν επίσης λόγο για σύγχυση, επικαλλούμενος το ίδιο ζήτημα με τη βάση δεδομένων.

Τοπικές κυβερνήσεις των πόλεων του Σάο Πάολο, της Χουίζ ντε Φόρα και του Μπέλο Οριζόντε, οι οποίες αναφέρονται επίσης στο δημοσίευμα, εξέδωσαν ανακοινώσεις διαψεύδοντας ότι χορήγησαν ληγμένες δόσεις εμβολίων.

Η διάθεση εμβολίων κατά της Covid-19 στη Βραζιλία έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής, με την κυβέρνηση να κατηγορείται για καθυστερήσεις στην αγορά εμβολίων. Χθες οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν προκαταρκτική έρευνα με αφορμή της καταγγελίες σε βάρος του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος φέρεται ότι παρέλειψε να αναφέρει μια απόπειρα διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησής του, στο πλαίσιο της αγοράς εμβολίων για την Covid-19.

Οι δόσεις εμβολίων που έχουν λήξει μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές. Στην Αφρική, ορισμένες χώρες βρέθηκαν με παρτίδες εμβολίων των οποίων το χρονικό όριο αποθήκευσης είχε ξεπεραστεί, πυροδοτώντας μια συζήτηση για παράταση των ημερομηνιών λήξης. Τον Μάιο, το Μαλάουι κατέστρεψε σχεδόν 20.000 δόσεις που είχαν λήξει.

Σύμφωνα με την Folha de S.Paulo, τα ληγμένα εμβόλια προέρχονταν από παρτίδες που είχαν εισαχθεί από την Ινδία από το κρατικό ινστιτούτο βιοϊατρικής Fiocruz, ή αποκτήθηκαν μέσω του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO).

Το εμβόλιο της AstraZeneca, μαζί με το κινεζικό CoronaVac, είναι τα εμβόλια κατά της Covid-19 που χορηγούνται κυρίως στη Βραζιλία.

Πηγή: ΑΜΠΕ