Οι δακτύλιοι του Κρόνου έγιναν «πύλη» εισόδου στον πυρήνα του

0
14

Μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και εντυπωσιακή όσον αφορά την μέθοδο και το αποτέλεσμα της μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ομάδα ερευνητών μελέτησε δεδομένα που έχει καταγράψει το διαστημικό σκάφος Cassini το οποίο εξερεύνησε το σύστημα του Κρόνου από το 2004 ως το 2017.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στους δακτυλίους του Κρόνου χρησιμοποιώντας τους ως ένα είδος… σεισμογράφων για να αποκαλύψουν στοιχεία για το εσωτερικό του πλανήτη όπως οι πραγματικοί σεισμογράφοι προσφέρουν εκτός από τις μετρήσεις των σεισμικών δονήσεων και μια σειρά από άλλα γεωλογικά στοιχεία.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο πυρήνας του Κρόνου δεν βρίσκεται σε στερεή κατάσταση όπως αυτός της Γης αλλά είναι μια «σούπα πετρωμάτων, πάγου και μεταλλικών υγρών. Η σούπα αυτή σύμφωνα με τους ερευνητές κινείται ακανόνιστα στο εσωτερικό του πλανήτη επηρεάζοντας τις βαρυτικές δυνάμεις του.

«Χρησιμοποιήσαμε τους δακτυλίους του Κρόνου ως ένα γιγάντιο σεισμογράφο για να καταγράψουμε τις ταλαντώσεις στο εσωτερικό του πλανήτη. Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να καταγράψουμε την δομή ενός γίγαντα αερίου μέσω σεισμολογικών δεδομένων και τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά» αναφέρει ο Τζιμ Φούλερ, καθηγητής θεωρητικής αστροφυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Τα ευρήματα της μελέτης ανατρέπουν την κρατούσα θεωρία για τη διαδικασία σχηματισμό των πλανητών αερίου. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία πρώτα σχηματίζεται ο πυρήνας ενός πλανήτη αερίου ειδικά αν ο πυρήνας είναι πετρώδης και μετά ξεκινά η «σύλληψη» μεγάλων ποσοτήτων αερίου από τις γύρω περιοχές. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η διαδικασία αυτή είναι πιθανό να γίνεται παράλληλα καθώς δηλαδή σχηματίζεται ο πυρήνας να μαζεύονται γύρω του και τα αέρια από τα οποία θα αποτελείται ο πλανήτης.

 

Προτεινόμενα για εσάς