Οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

0
39

Τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια, με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό να βρίσκονται σε κομβικό σημείο, και η κυβέρνηση με αφορμή δημοσίευμα της Εστίας τονίζει ότι οι όροι που έχει θέσει ισχύουν στο ακέραιο.
Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει δύο όρους που υπάρχουν για την επίτευξη της συμφωνίας: σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων και όπως επισημαίνεται, για να ισχύει το έναντι όλων, θα πρέπει να υπάρξει η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας που πλέον είναι προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ, μιλώντας στα Σκόπια θέλησε να χαμηλώσει λίγο τις προσδοκίες για τη συνάντηση της Πέμπτης λέγοντας ότι η 17η Μάϊου δεν είναι η μέρα για την κρίσιμη και τελική απόφαση, όμως θα γίνει μια σύνοψη των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των συνομιλιών που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών όλο αυτό το διάστημα και θα δοθούν κατευθύνσεις στους υπουργούς Εξωτερικών. Είπε επίσης ότι θα ήθελε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου να γνωρίζει αν η χώρα του θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, η επίτευξη συνολικής συμφωνίας δεν είναι πια κάτι αόριστο και μακρινό καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο κ. Ζάεφ αποδέχεται την erga omnes χρήση της νέας ονομασίας και τη συνταγματική αλλαγή. Αυτή η συνολική ενιαία συμφωνία θα προβλέπει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έναν οδικό χάρτη εφαρμογής των διαφόρων προβλέψεών της και θα συνδέεται με την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αν δηλαδή τα Σκόπια δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τις οποίες θα αναλάβουν με βάση αυτή τη συμφωνία, που αφορούν κυρίως τη συνταγματική αλλαγή και την erga omnes χρήση της νέας ονομασίας, η συμφωνία με δική τους ευθύνη θα ακυρωθεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εφόσον υπάρξει η συμφωνία μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, θα μπορούσε υπό όρους και με το νέο όνομα να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη γειτονική χώρα από την ΕΕ. Σε ό,τι αφορά την απόφαση για το ΝΑΤΟ, είναι άλλης τάξης ζήτημα. Και εκεί υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες καθώς η οριστική ένταξη μιας χώρας στην βορειοατλαντική συμμαχία γίνεται όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος επικυρώσεων της συνθήκης προσχώρησης από τα εθνικά κοινοβούλια.
Ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις συνομιλίες του περασμένου Σαββάτου με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς. Στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας ο κ. Κοτζιάς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου θα έχει σειρά κρίσιμων συνομιλιών με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, τον γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ επιστρέφοντας θα επισκεφθεί το Βερολίνο για συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του και εκκρεμεί επίσης η επίσκεψή του στο Παρίσι.
Πηγή: ΕΡΤ1
Σχετικές ειδήσεις: Ζάεφ: Το θέμα του ονόματος δεν πρόκειται να επιλυθεί στις 17 Μαΐου
Κυβερνητικές πηγές για ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία και ισχύς έναντι όλων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπαγορεύει όρους και προϋποθέσεις για το θέμα της πΓΔΜ
Γ. Κακλίκης: «Υπάρχουν ισχυροί ξένοι θιασώτες της λύσης με την πΓΔΜ» (audio)www.ert.gr

2018-05-14 21:09:03

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ