Οι εργαζόμενοι απεργούν, γιατί η διοίκηση απαγόρευσε την διακόσμηση για το Pride

Περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι σε περισσότερα από 150 καταστήματα Starbucks (SBUX.O) στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρήσουν από την εργασία τους την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους baristas της αλυσίδας καφέ, μετά τους ισχυρισμούς ότι η εταιρεία απαγόρευσε τη διακόσμηση του Μήνα Υπερηφάνειας σε ορισμένα από τα καφέ της.

Οι απεργίες αποσκοπούν επίσης στο να πιέσουν την εταιρεία να επιτύχει δίκαιες συμβάσεις εργασίας για βελτιωμένες αμοιβές και παροχές, πρόσθεσε το συνδικάτο Starbucks Workers United. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα πρόσφατα συνδικαλισμένα καφενεία της.

Οι μετοχές της Starbucks, η οποία διαχειρίζεται περίπου 9.000 καταστήματα που ανήκουν στην εταιρεία στις ΗΠΑ, υποχώρησαν περισσότερο από 2,5% σε ευρέως χαμηλότερα επίπεδα στις αγορές.

Η απεργία έρχεται πριν από ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο για τους εορτασμούς του Μήνα Υπερηφάνειας στις ΗΠΑ, με τις παρελάσεις υπερηφάνειας να πραγματοποιούνται την Κυριακή σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ και το Σικάγο.

Το συνδικάτο ισχυρίζεται ότι οι διευθυντές σε δεκάδες τοποθεσίες της Starbucks είχαν εμποδίσει τους εργαζόμενους να τοποθετήσουν σημαίες και διακοσμήσεις του Μήνα Υπερηφάνειας ή τις είχαν αφαιρέσει.

Η Starbucks την Παρασκευή χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «ψευδείς πληροφορίες». Είπε ότι την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρξε «καμία αλλαγή σε οποιαδήποτε πολιτική σχετικά με αυτό το θέμα» και ότι εξακολουθεί να ενθαρρύνει τους διευθυντές των καταστημάτων να γιορτάσουν τον Μήνα Υπερηφάνειας, εφόσον ακολουθούνται οι οδηγίες ασφαλείας των καταστημάτων.