Οι ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις στη συνάντηση Μακρόν-Μέρκελ (video)

Οι ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις τέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν την Πέμπτη η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, επέλεξαν να σταθούν στα σημεία που τους ενώνουν και όχι στις διαφορές τους.

Στις δηλώσεις τους που προηγήθηκαν των συνομιλιών, η Γερμανίδα καγκελάριος προέταξε τα θέματα του ασύλου και της κοινής εξωτερικής πολιτικής και στη συνέχεια έθεσε τα θέματα της ευρωζώνης. Με ακριβώς αντίστροφη σειρά έθεσε τα ζητήματα ο Γάλλος πρόεδρος.
Η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως είναι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτύχει καλά αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
«Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, συμφωνήσαμε πως η ευρωζώνη είναι επαρκώς ασφαλισμένη από τις κρίσεις», δήλωσε η Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας πως η αλληλεγγύη πρέπει να συνδέεται με την ευθύνη κάθε μεμονωμένου κράτους για τους κινδύνους που διατρέχει.
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να προσθέσουν μηχανισμούς αλληλεγγύης, όπως η τραπεζική ένωση, στα ήδη υφιστάμενα εργαλεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αν θέλουν την άνθηση της ένωσής τους.
«Καμιά νομισματική ένωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στοιχεία σύγκλισης», δήλωσε ο Γάλλος ηγέτης.
«Το σημαντικότερο σε αυτό το στάδιο είναι να μην αντιδρούμε γι’ αυτό ή για εκείνο το εργαλείο, αλλά να εξασφαλίσουμε ότι μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους και πως έχουμε κοινό πολιτικό στόχο», πρόσθεσε.
Οι δύο ηγέτες θέλουν να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις τον Ιούνιο, όπως επανέλαβε ο Μακρόν.
Παράλληλα, με κοινή πρωτοβουλία οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν, έστω την τελευταία στιγμή, και τον πιθανό εμπορικό πόλεμο ΕΕ-ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντική είναι η διατλαντική σχέση συνεργασίας.
«Η συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι ένας μεγάλος θησαυρός, τον οποίο θέλουμε, παρά τις όποιες διαφορές απόψεων, να καλλιεργήσουμε και να φροντίσουμε», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε ότι, ενόψει των επικείμενων επισκέψεων και των δύο τους στην Ουάσιγκτον, θα επεξεργαστούν ένα κοινό μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σε ό,τι αφορά την Συρία, όπου έχει διαπιστωθεί διάσταση απόψεων για την χρήση στρατιωτικών μέσων, η Άγκελα Μέρκελ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αξίες και συμφέροντα μπορούμε παγκοσμίως να τα υπερασπιστούμε επιτυχώς μόνο ως Ευρωπαίοι».
Πηγές: ΕΡΤ1 [Ανταπόκριση: Γ. Παππάς], Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-19 14:10:06

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ