Οι λευκοί καρχαρίες επιτίθονται στους ανθρώπους επειδή μας βλέπουν ως… φώκιες

Ο λευκός καρχαρίας είναι ο μεγαλύτερος θηρευτής των θαλασσών και η παρουσία του προκαλεί φυσικά τον τρόμο σε ότι κινείται και υπάρχει κοντά σε αυτόν. Το γεγονός ότι οι λευκοί καρχαρίες συνηθίζουν να κινούνται σε παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια με αποτέλεσμα να καταγράφονται συχνά επιθέσεις σε ανθρώπους.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Macquarie στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι βρήκαν την εξήγηση των επιθέσεων του λευκού καρχαρία στους ανθρώπους. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Journal of the Royal Society Interface» οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι λευκοί καρχαρίες έχουν αχρωματοψία και επιπλέον κακή όραση που τους επιτρέπει να βλέπουν κατά κύριο λόγο περιγράμματα ενός αντικειμένου και όχι λεπτομέρειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπερδεύουν την ταυτότητα των ζωντανών οργανισμών στους οποίους επιτίθονται. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι λευκοί καρχαρίες επιτίθονται στους ανθρώπους επειδή μας μπερδεύουν με τις φώκιες.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι κάνουν σερφ και ειδικά τις στιγμές που ξαπλώνουν στην σανίδα μπρούμυτα και κολυμπούν πάνω σε αυτή. Οι ερευνητές μελέτησαν τα διαθέσιμα νευρολογικά και άλλα ιατρικά δεδομένα που υπάρχουν για τους λευκούς καρχαρίες και πραγματοποίησαν σειρά προσομοιώσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η φιγούρα ενός ανθρώπου που κολυμπά πάνω στην σανίδα  στα μάτια του λευκού καρχαρία μοιάζει με φώκια. Μάλιστα όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές τις περισσότερες επιθέσεις σε ανθρώπους τις κάνουν νεαρής ηλικίας, ανήλικοι, λευκοί καρχαρίες η ανάπτυξη της όρασης των οποίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και έτσι είναι ακόμη χειρότερη από την έτσι και αλλιώς κακή όραση των ενηλίκων λευκών καρχαριών.

Η κακή όραση του λευκού καρχαρία έχει τελικά σαν αποτέλεσμα τις επιθέσεις σε ανθρώπους κάτι που με την σειρά του οδηγεί σε λήψη μέτρων προστασίας από τους λευκούς καρχαρίες στις περιοχές που γίνονται επιθέσεις και έτσι απειλείται και η δική τους ζωή. Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να σκεφτούν τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Μια πρώτη ιδέα που έχουν είναι οι λουόμενοι σε περιοχές που είναι πιθανή η παρουσία καρχαριών να έχουν στα μαγιό ή τις στολές και τις σανίδες τους φωτάκια LED ώστε να γίνεται η σιλουέτα τους διακριτή και ξεχωριστή από οτιδήποτε άλλο μέσα στο νερό.  

Προτεινόμενα για εσάς