Οι Παριζιάνοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα και τα σχολεία χάνουν μαθητές

0
28

Πολλές οικογένειες έφυγαν από το Παρίσι πέρυσι, ειδικά μετά την κρίση υγείας. Κατά συνέπεια, ορισμένα σχολεία έπρεπε να κλείσουν ελλείψει μαθητών.

Φέτος, η πόλη του Παρισιού έχει 6.000 λιγότερους μαθητές από το προηγούμενο σχολικό έτος (2019-2020), μια άνευ προηγουμένου πτώση 5%, σύμφωνα με το FranceInfo. Η υγειονομική κρίση αποτελεί το βασικό αίτιο αυτής της παρακμής, με την αποχώρηση πολλών οικογενειών από την πρωτεύουσα. Αυτή η μείωση των 6.000 μαθητών στα δημόσια δημοτικά σχολεία είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι το προηγούμενο έτος. Τον Σεπτέμβριο του 2020, είχαν καταμετρηθεί 3.700 λιγότερα παιδιά.

Γενικευμένη πτώση σε όλους τους δήμους

Κατά μέσο όρο, για δέκα χρόνια, η πόλη του Παρισιού χάνει 2.500 μαθητές κάθε χρόνο. 63 τάξεις έκλεισαν συνολικά κατά τη διάρκεια αυτής της νέας σχολικής χρονιάς στο Παρίσι, ενώ 43 άνοιξαν. Όλες οι συνοικίες της πρωτεύουσας επηρεάζονται από αυτές τις μειώσεις, αλλά οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι το 9ο, το 10ο και το 11ο διαμέρισμα. «Είναι αρκετά τεράστιο, δεν είχαμε ποτέ τόσες απώλειες μαθητών σε ένα χρόνο», καταθέτει η διευθύντρια ενός σχολείου στο 20ο διαμέρισμα του Παρισιού που έχει 115 μαθητές φέτος, έναντι 140 πέρυσι.

Σύμφωνα με αυτόν τον διευθυντή, πολλές οικογένειες έχουν πάει να ζήσουν στα προάστια ή στις περιοχές. «Το εκμεταλλευόμαστε πάντως», προσθέτει. «Έχουμε μικρά μαθήματα, αυτές είναι πολύ καλές συνθήκες για δασκάλους και μαθητές». Αυτό δεν την εμποδίζει να ανησυχεί για το μέλλον του σχολείου της: «Θα δουλέψουμε με τους αριθμούς για την έναρξη του σχολικού έτους και πιθανότατα θα χρειαστεί να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κλεισίματος κάποιων τάξεων».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FranceInfo