Οι πλέον πληγείσες χώρες από τη νόσο κρίνουν αυστηρά τους ηγέτες τους – ΚΟΣΜΟΣ

Οι πολίτες των πλέον πληγεισών από την πανδημία της νόσου Covid-19 χωρών είναι σε γενικές γραμμές οι πιο απαισιόδοξοι και οι λιγότερο ικανοποιημένοι από τις ενέργειες των κυβερνήσεών τους έναντι της υγειονομικής κρίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Μεταξύ των πολιτών 7 χωρών, που ερωτήθηκαν από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό ενός γαλλικού κέντρου πολιτικών ερευνών, του Cevipof, και άλλων διεθνών εταίρων τους, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Ιταλοί είναι εκείνοι που βάζουν τον χαμηλότερο βαθμό στους ηγέτες τους και εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι.

Ο ηγέτης με τον χειρότερο βαθμό είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι ενέργειες του οποίου δεν ικανοποιούν το 42% των συμπολιτών του και βαθμολογείται με 4,1 (με τη βαθμολογία από το 0 έως το 10).

Στον αντίποδα, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν που βαθμολογείται με 7,8 με ποσοστό μόλις 7% των πολιτών να δηλώνει μη ικανοποιημένο από την ανταπόκρισή της στην κρίση.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς την ακολουθεί με βαθμολογία 6,8 (11% των πολιτών δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιήμενο από τις ενέργειές του) και κατόπιν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ με βαθμολογία 6 (σε ποσοστό 20% οι πολίτες δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις ενέργειές της).

Βαθμολογίες κάτω του 6 συγκεντρώνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (5,6), ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε (5,5), αλλά και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν (5,2).

Στη Γαλλία, η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών (62%), έναντι 9% στη Νέα Ζηλανδία. Στην Ιταλία, το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο, στη Βρετανία το 39%, στη Σουηδία, μια χώρα που αποφάσισε να μην επιβάλει καραντίνα, το 30% και στη Γερμανία το 26%.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνησή τους διαχειρίστηκε καλύτερα την κρίση από την πλειονότητα άλλων χωρών; Το 43% των Γάλλων λέει όχι (3% στη Νέα Ζηλανδία), το 12% συμφωνεί (85% στη Νέα Ζηλανδία).

Το ποσοστό απαισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας τους είναι αντιστρόφως ανάλογο με την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στους ηγέτες της: το 43% στη Γαλλία δηλώνει απαισιόδοξο (12% δηλώνει αισιόδοξο), το 6% των ερωτηθέντων στη Νέα Ζηλανδία εκφράζει απαισιοδοξία. Στην Ιταλία το 34%, στη Βρετανία το 29%, στη Σουηδία το 21%, στη Γερμανία το 19%, στην Αυστρία το 13%.

Όμως, όποιο κι αν είναι το επίπεδο αισιοδοξίας, παντού, οι ερωτηθέντες εκτιμούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους ότι οι επιπτώσεις της επιδημίας θα είναι σοβαρές για την υγεία όπως και για την οικονομία.

Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και Αυστριακοί ερωτήθηκαν επίσης για τον βαθμό ικανοποίησης που βάζουν στον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίστηκε την κρίση.

Ακόμα και στη Γερμανία όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που νιώθουν ικανοποιημένοι (25%), η βαθμολογία της ΕΕ από το 0 έως το 10 ανέρχεται σε 4,8. Πέφτει στο 3,2 στην Ιταλία, τη χώρα με την αυστηρότερη άποψη για την ΕΕ (8% δηλώνουν ικανοποιημένοι, 51% δυσαρεστημένοι).

Οι έρευνες διεξήχθηκαν σε επτά χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Αυστρία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία) το διάστημα 16-24 Απριλίου σε αντιπροσωπευτικά δείγματα των πληθυσμών, σε περίπου 1000 ανθρώπους ή περισσότερους σε κάθε χώρα, οι οποίοι ερωτήθηκαν διαδικτυακά μέσω του Access Panel της Ipsos.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ