Οι Πράσινοι θέλουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με SPD και FDP

Οι Πράσινοι της Γερμανίας δήλωσαν την Τετάρτη ότι θελούν να προχωρήσουν σε τριμερείς συνομιλίες με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού μετά από εθνικές εκλογές στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο επικεφαλής των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του «προτείνει στο FDP να προσεγγίσει το SPD μαζί και στη συνέχεια να περάσει από τη φάση των διερευνητικών συνομιλιών … σε τριμερείς συνομιλίες».

«Αυτή είναι μια πρόταση προς το FDP προς το παρόν. Ας δούμε πώς θα απαντήσουν σε αυτό», δήλωσε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι Πράσινοι εξακολουθούν να έχουν σημαντικές διαφορές τόσο με το FDP όσο και με το SPD. «Πολλά πράγματα δεν έχουν συζητηθεί ακόμη».

Τα τρία μέρη έχουν ήδη συναντηθεί ξεχωριστά, αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη τριμερείς συνομιλίες. Το SPD, το οποίο κέρδισε τις εκλογές με ελάχιστη διαφορά, δήλωσε ήδη την Κυριακή ότι είναι έτοιμο να περάσει σε τριμερείς συνομιλίες συνασπισμού με τα δύο μικρότερα κόμματα.

Διακυβεύεται η συνοχή μιας νέας κυβέρνησης, η όρεξή της να διαμορφώσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή και η έκταση της προθυμίας του Βερολίνου να ασχοληθεί με ξένα θέματα στο βαθμό που θα ήθελαν οι σύμμαχοί του.

Η συντηρητική καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην εξουσία από το 2005, σχεδιάζει να παραιτηθεί μόλις σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters