Οι προτάσεις του εμπορικού κόσμου για την «αναζωπύρωση» της οικονομίας στις πυρόπληκτες περιοχές (video)

0
13

Δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα πλέον στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές και εκεί πρέπει να  εστιάσει το επόμενο πακέτο μέτρων, τόνισε στην ΕΡΤ  ο πρόεδρος του  Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

Οι φωτιές προκάλεσαν εγκαύματα  και στην οικονομία της  χώρας , είπε χαρακτηρίστηκα,  υπογραμμίζοντας  ότι τώρα  προτεραιότητα έχει να αποζημιωθούν  οικονομικά  οι πληγείσες περιοχές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Υπογράμμισε μάλιστα  ότι οι καταστροφές  «άναψαν φωτιές» και στον προϋπολογισμό του κράτους που  και εκεί  θα πρέπει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι. Εκτίμησε  ότι το μέγεθος της καταστροφής  θα υπερβεί το  ποσό των 500 εκατ.  ευρώ που προστέθηκε στον προϋπολογισμό και το προσδιόρισε σε τουλάχιστον  700 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κορκίδης πρότεινε την ανακατανομή των πόρων του πυλώνα 1-4 του προγράμματος Ελλάδα 2.0, ύψους περίπου 1,8  δισ. Ευρώ που με μόχλευση, μπορούν να φτάσουν τα 2,7 δισ. και ζήτησε επίσης,  να αλλάξει η προτεραιότητα της προχρηματοδότησης των 4 δισ. από την Ε.Ε.

Με τις προτάσεις αυτές εκτιμά ο κ. Κορκίδης θα δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους των πληγεισών περιοχών και ιδιαίτερα στην Εύβοια και την Αρκαδία, να έχουν δουλειές και θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν την παραγωγή των αγαθών τους με τα οποία εφοδιάζουν και την αγορά.
Χρειάζεται ωστόσο χρόνο και χρήμα για να επαναπροσδιοριστεί το παραγωγικό μοντέλο σε περιοχές που έχουν υποστεί αυτού του μεγέθους καταστροφές, πέρα από τα αρχικά μέτρα της προκαταβολής και των αποζημιώσεων τα οποία όπως είπε, έχουν ευρύτητα και πληρότητα. Χρειάζεται όμως και SUPER fast track διαδικασίες στην προκαταβολή των αποζημιώσεων .

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.