Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν την αποχώρηση Αφγανών από την χώρα

0
15

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στους υποψήφιους για αποχώρηση Αφγανούς, ανέφερε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

«Γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν εγκατασταθεί σημεία ελέγχου από τους Ταλιμπάν προκειμένου να ελέγχουν την πρόσβαση», λέει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια έκθεση, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αποκλείοντας το αεροδρόμιο, οι Ταλιμπάν επιτρέπουν στις διεθνείς δυνάμεις να επαναφέρουν μια ομαλή εναέρια κυκλοφορία προκειμένου να απομακρύνουν τους υπηκόους τους. Την ίδια ώρα, εντούτοις, το κλείσιμο του αεροδρομίου καθιστά δύσκολη την απομάκρυνση των Αφγανών υπηκόων», διευκρινίζει το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

«Συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ ιδιαιτέρως, όμως επίσης και με άλλους εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι οι τοπικές δυνάμεις θα μπορούν επίσης να έρθουν στο αεροδρόμιο», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χάικο Μάας.

«Για εκείνες, η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη, διότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τους επιτραπεί να περάσουν από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν», επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ορισμένοι καταφέρνουν να φθάσουν στο αεροδρόμιο, όμως εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το δρομολόγιο των τοπικών δυνάμεων μεταξύ της πόλης και του αεροδρομίου θα είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερο», τόνισε ο Μάας.

Το Βερολίνο υπολογίζει σε περίπου 2.500 τους ντόπιους υπαλλήλους, με τις οικογένειές τους, που εργάστηκαν με τα γερμανικά στρατεύματα ή την πρεσβεία και πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Σε αυτόν τον αριθμό προστίθενται, σύμφωνα με το Βερολίνο, περίπου 2.000 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ή μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, που είναι υποψήφια για αποχώρηση. Με τις οικογένειές τους, ο αριθμός φθάνει τους 10.000 ανθρώπους.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις εκκένωσης παραμένουν χαοτικές έως τώρα. Ένα γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος αναχώρησε από την Καμπούλ με μονάχα 7 Αφγανούς υπηκόους.

Ένα δεύτερο γερμανικό αεροσκάφος μπόρεσε να απογειωθεί σήμερα από την Καμπούλ αυτή τη φορά με 125 ανθρώπους, μεταξύ αυτών ήταν Αφγανοί, σύμφωνα με τον Μάας.

Η Γαλλία

«Η βασική πρόκληση στην επιχείρηση απομάκρυνσης των Γάλλων υπηκόων και του αφγανικού προσωπικού, που εργάστηκε για τις γαλλικές αρχές, είναι η δυσκολία να φθάσει κανείς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ»  δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της χώρας Φλοράνς Παρλί.

Η Παρλί έκανε δηλώσεις, καθώς η πρώτη πτήση με 40 ανθρώπους, Γάλλους, Αφγανούς και πολίτες άλλων εθνικοτήτων, προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο του Παρισιού.

«Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει πολύ χαοτική και η πρόσβαση στο αεροδρόμιο είναι εξαιρετικά δύσκολη», είπε η Παρλί σε δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΜΠΕ