Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

«Ενωμένοι καταδικάζουμε την εισβολή του Κρεμλίνου», ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται τη μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας της τελευταίας γενιάς», είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ,  ενώ δεσμεύτηκε ότι θα είναι αμέριστη η υποστήριξη προς τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Ο λαός της Ουκρανίας μάχεται γενναία και τους στηρίζουμε. Στηρίζουμε και όσους στη Εωσία αντιτίθενται σε αυτήν την εισβολή», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος και στην ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε περισσότερη έμπρακτη υποστήριξη. 

«Η εισβολή του Πούτιν άλλαξε το περιβάλλον ασφάλειας» και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρει μακροπρόθεσμες απαντήσεις, πρόσθεσε. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε συνέπειες στη Ρωσία για να επέλθει το τέλος αυτού του βάναυσου πολέμου» τόνισε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ λέει ότι ανησυχεί γιατί η Ρωσία προσπαθεί να κατηγορήσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της ότι προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα – λέει ότι το να κατηγορείς άλλους είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσεις ένα πρόσχημα για να κάνουν οι ίδιοι το ίδιο.

Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων «θα αλλάξει εντελώς τη φύση της σύγκρουσης», καθώς θα ήταν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Θα επηρεάσει όχι μόνο τους ανθρώπους στην Ουκρανία αλλά και πιθανές χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε  ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει χημικούς παράγοντες στο παρελθόν – συμπεριλαμβανομένου του Salisbury.

Αυτό το θέμα αναδεικνύει τη σημασία του τερματισμού του πολέμου, λέει, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση».

Εν τω μεταξύ, ενισχύεται η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με την παροχή σημαντικής στρατιωτικής θωράκισης σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε επίσης την Κίνα να σταματήσει να διαδίδει «κατάφωρα ψέματα» σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να ανταποκριθεί στις «ευθύνες» της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δείτε εδώ λεπτομερώς τα συμπεράσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

naftemporiki.gr