Ομίχλη και οσμή καμένου πάνω από τη Μόσχα

Μια ελαφρά ομίχλη και μια οσμή καμένου κάλυπταν σήμερα την πόλη της Μόσχας ως αποτέλεσμα μεγάλων δασικών πυρκαγιών που ξέσπασαν σε μια περιφέρεια γειτονική της ρωσικής πρωτεύουσας εν μέσω καύσωνα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, 470 πυροσβέστες και 175 οχήματα, κυρίως τρία αεροσκάφη και ελικόπτερα, έχουν αναπτυχθεί για να κατασβέσουν αυτές τις πυρκαγιές στην περιφέρεια Ριαζάν, περίπου 250 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Greenpeace, που έχει παρουσία στο σημείο, οι πυρκαγιές επηρέασαν μια ζώνη άνω των 33.000 στρεμμάτων. Από την πλευρά του, ο προσωρινός κυβερνήτης της περιοχής Πάβελ Μάλκοφ έγραψε στην εφαρμογή Telegram χθες βράδυ πως τουλάχιστον 8.000 στρέμματα έχουν καεί.

Σήμερα το πρωί, δήλωσε πως τρεις πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε μια έκταση 1.810 στρεμμάτων, κυρίως στο φυσικό καταφύγιο Οκά και το εθνικό πάρκο Μεστσιόρσκι, τεράστιες ελώδεις ζώνες.

“Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η πυρκαγιά να οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια. Και η επίμονη ζέστη και η ξηρασία δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς”, ανέφερε χθες, Τετάρτη, η Greenpeace. Σε αυτά προστίθενται οι ισχυροί άνεμοι.

Η ΜΚΟ διευκρινίζει πως αυτές οι δασικές πυρκαγιές πλήττουν μια ζώνη η οποία είχε ήδη πληγεί το 2010 από μεγάλες πυρκαγιές ο πυκνός καπνός των οποίων είχε καλύψει για μέρες τον ουρανό της Μόσχας, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Η Ρωσία, που υφίσταται ιδιαίτερα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, επλήγη τα τελευταία χρόνια από σοβαρές δασικές πυρκαγιές, ιδιαίτερα στη Σιβηρία και στην Άπω Ανατολή, τεράστιες ζώνες που είναι δύσκολα προσβάσιμες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP