Ομόφωνο «ναι» της Βουλής των Αντιπροσώπων σε κυρώσεις κατά της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Τετάρτη (1/7)  νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων εναντίον Κινέζων αξιωματούχων που παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κίνας αναφορικά με την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, μετά την υιοθέτηση από το Πεκίνο του νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

νομοθεσία προβλέπει κυρώσεις και για τις τράπεζες που συνεργάζονται με Κινέζους αξιωματούχους που εφαρμόζουν τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας που επιβλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ.

Η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, που προεδρεύει στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, χαρακτήρισε τη νέα νομοθεσία ασφάλειας «στυγνή και σαρωτική καταστολή» στο Χονγκ Κονγκ.

Το μέτρο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters ψηφίστηκε ομόφωνα, αντανακλώντας τις ανησυχίες που υπάρχουν στην Ουάσινγκτον για την εφαρμογή του νέου νόμου ασφάλειας από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, καθώς θεωρείται πως τερματίζει την αυτονομία της πρώην βρετανικής αποικίας, που της επέτρεψε να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο.

Η Γερουσία ψήφισε παρόμοια νομοθεσία την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά σύμφωνα με τον κανονισμό του Κογκρέσου, το νομοσχέδιο πρέπει να επιστρέψει στη Γερουσία και να ψηφιστεί και εκεί, πριν σταλεί στο Λευκό Οίκο για υπογραφή ή άσκηση βέτο από τον πρόεδρο Τραμπ.

Το νομοσχέδιο υποστήριξαν και οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί που επιθυμούν να ενισχύσουν την πίεση στο Πεκίνο μετά την υιοθέτηση της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια, η οποία δίνει ευρείες εξουσίες στην Κίνα επί του Χονγκ Κονγκ κατά παράβαση του ειδικού καθεστώτος που χαίρει η πρώην βρετανική αποικία.

Το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε οντότητα ή πρόσωπο συμβάλει στην παραβίαση των κινεζικών υποχρεώσεων. Στις οντότητες αυτές περιλαμβάνονται και οι τράπεζες που έχουν συναλλαγές με Κινέζους αξιωματούχους οι οποίοι εφαρμόζουν τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας.

Στα τέλη Μαΐου οι ΗΠΑ είχαν ακυρώσει το ειδικό εμπορικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προειδοποίησε χθες ότι δεν αποκλείεται η λήψη επιπλέον μέτρων.

«Δειλός» Τραμπ

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, ο Τζο Μπάιντεν, κατήγγειλε χθες τη «δειλή» διαχείριση από τον Τραμπ της κρίσης στο Χονγκ Κονγκ και δεσμεύθηκε να σκληρύνει τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εφόσον εκλεγεί στις 3 Νοεμβρίου.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Πεκίνο ενεργεί σε καθεστώς ατιμωρησίας», εκτίμησε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του. «Ακόμη και πάντα ο πρόεδρος Τραμπ εγκαταλείπει τις αξίες μας και διαβεβαιώνει τους απολυταρχικούς ηγέτες της Κίνας για το γεγονός ότι στον Λευκό Οίκο υπάρχει κάποιος που σκέφτεται όπως εκείνοι».

«Εκεί όπου δείλιασε ο Τραμπ, θα φανώ σκληρός, ξεκάθαρος και σταθερός στην υπεράσπιση των αξιών μας», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Και θα επιβάλω άμεσες οικονομικές κυρώσεις, αν το Πεκίνο επεκτείνει τη λογοκρισία του ως τις ακτές μας και προσπαθήσει να φιμώσει τους πολίτες, τις εταιρείες και τους θεσμούς μας», προειδοποίησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ