Ορκίστηκε η κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα

Η κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα ορκίσθηκε σήμερα το απόγευμα στο μέγαρο Κυρηνάλιο.
Μια γρήγορη στάση για πίτσα ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, όταν έφυγε από το προεδρικό μέγαρο.

Η λίστα των υπουργών του εγκρίθηκε αυτήν τη φορά από τον Πρόεδρο Ματαρέλα στο παρά ένα πριν την προσφυγή στις κάλπες και η πρώτη κυβέρνηση Λέγκας και 5 Αστέρων πήρε σάρκα και οστά.
AP Photo/Gregorio Borgia
«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβομαι τους νόμους της και το Σύνταγμα και ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου προς αποκλειστικό όφελος του ιταλικού έθνους», επανέλαβαν όλοι οι υπουργοί, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, οποίος, στην συνέχεια, τους έσφιξε το χέρι. Πολλά από τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου ήταν εμφανώς συγκινημένα.
Οι γυναίκες, στην νέα αυτή κυβερνητική σύνθεση είναι πέντε. Εννέα υπουργοί επελέγησαν από τα Πέντε Αστέρια, επτά από την Λέγκα και τρεις είναι καθαρά τεχνοκράτες. Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι είναι -αντίστοιχα- υπουργοί Εργασίας και Ανάπτυξης, και Εσωτερικών, αλλά και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.
Για όλους τους υπουργούς είναι η πρώτη κυβερνητική εμπειρία, με μόνη εξαίρεση για τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων στις κυβερνήσεις των Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα.
Μετά από μια χαοτική εβδομάδα, οι αγορές ηρέμησαν, αφότου υποβαθμίστηκε ο ρόλος του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα. Ο νέος υπουργός οικονομικών, καθηγητής Τζοβάνι Τρία, προτείνει μειώσεις στη φορολογία αλλά έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της Ιταλίας στην ευρωζώνη.
Η συνάντηση των G7 στον Καναδά την επόμενη εβδομάδα και η Ευρωπαϊκή Σύνοδος είναι οι πρώτες υποχρεώσεις του άπειρου στην πολιτική Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος χθες παρέδωσε το τελευταίο του μάθημα στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.
Οι προτεραιότητες των υπουργών της νέας κυβέρνησης 
Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και νέος υπουργός Εργασίας και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι «οι υπουργοί θα ξεκινήσουν να εργάζονται για να δημιουργήσουν εργασία».
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε απασχόληση για όποιον δεν έχει δουλειά, για να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες και για όποιον θέλει να βγει στην σύνταξη», τόνισε ο Ντι Μάιο.
Παράλληλα, ο υπουργός αρμόδιος για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, Λορέντσο Φοντάνα, δήλωσε ότι «το θέμα δεν είναι η έξοδος από το Ευρώ, αλλά να μπορέσουν να τροποποιηθούν, κατά το δυνατό, οι συνθήκες, για να έρθουν πιο κοντά στα συμφέροντα των ιταλών». «Πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι λαοί που έχουν αυτή την επιθυμία», πρόσθεσε ο Φοντάνα, ο οποίος είναι στέλεχος της Λέγκα.
Ο Ματτέο Σαλβίνι, ο νέος υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, επανέλαβε ότι θα δουλέψει για να ενισχύσει την ασφάλεια των ιταλών και ότι θα αρχίσει να εργάζεται ήδη από απόψε.
Τουσκ: Ενότητα και αλληλεγγύη 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνεχάρη σήμερα τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, επισημαίνοντας σε επιστολή που του απηύθυνε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα χρειάζεται «ενότητα και αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ».
«Ο διορισμός σας έρχεται σε μια κρίσιμη ώρα για την Ιταλία και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να ξεπεράσουμε τις κοινές προκλήσεις μας, χρειαζόμαστε ενότητα και αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ», τονίζει ο Τουσκ στην επιστολή του.
Οι δηλώσεις Γιούνκερ για την Ιταλία
«Είμαι βαθιά ερωτευμένος με την Ιταλία-Bella Italia- αλλά δεν δέχομαι πλέον ότι όλα συμβαίνουν στη νότια Ιταλία εξηγούνται από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα κάνει αρκετά. Οι Ιταλοί πρέπει να φροντίζουν τις φτωχότερες περιοχές της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά, λιγότερη διαφθορά, σοβαρότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-01 16:15:57

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ