Ουδεμία συζήτηση για αναβολή ή ακύρωση των Αγώνων

Ο διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής «Τόκιο 2020», Τοσίρο Μούτο, ξεκαθάρισε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής, ότι δεν συζητήθηκε ούτε περαιτέρω αναβολή ούτε ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, που πρόκειται να αρχίσουν στις 23 Ιουλίου.

Πάντως, ο Μούτο παραδέχθηκε ότι η οργανωτική επιτροπή του «Τόκιο 2020» μπορεί να ζητήσει περαιτέρω δωρεές εμβολίων πριν από την έναρξη των Αγώνων.

Όπως έκανε επίσης γνωστό η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Σέικο Χασιμότο, οι ξένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αυτό το καλοκαίρι θα συνεχίζουν να επισημαίνονται γεωγραφικά από το GPS και θα κινδυνεύουν να χάσουν τη διαπίστευσή τους, εάν παραβιάσουν τους κανόνες.

Λόγω της πανδημίας, οι περίπου 6.000 εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης που αναμένονται από το εξωτερικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να παρέχουν μια λεπτομερή λίστα με τα μέρη που σκοπεύουν να επισκεφθούν κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων τους στην Ιαπωνία, όπως οι Ολυμπιακοί χώροι και τα ξενοδοχεία τους.

«Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν σε μέρη εκτός από εκεί όπου επιτρέπεται να πάνε, θα χρησιμοποιήσουμε το GPS για να διαχειριστούμε αυστηρά τη συμπεριφορά τους» δήλωσε η Χασιμότο πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής.

Οι δημοσιογράφοι από το εξωτερικό θα κληθούν να μείνουν σε ξενοδοχεία προεπιλεγμένα από τους διοργανωτές, αντί να επιλέξουν ιδιωτική διαμονή.

Και ο αριθμός των καθορισμένων ξενοδοχείων θα μειωθεί σε περίπου 150 από 350 αρχικά, «για να επιτρέψει καλύτερα στους διοργανωτές να επαληθεύσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες», πρόσθεσε η Χασιμότο.

Οι ίδιοι οι αθλητές που θα μετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι πολύ περιορισμένοι στις κινήσεις τους και θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ, για να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχουν μολυνθεί με την Covid-19.

Οι θεατές από το εξωτερικό έχουν ήδη απαγορευτεί από τον Μάρτιο από τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ απομένει να αποφασιστεί αργότερα αυτόν τον μήνα εάν θα επιτραπεί η είσοδος στα γήπεδα στους Ιάπωνες θεατές και, αν ναι, σε ποια αναλογία.

Η ιαπωνική κυβέρνηση και οι διοργανωτές προσπαθούν εδώ και μήνες να παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας στην ιαπωνική κοινή γνώμη, φοβούμενοι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα επιδεινώσουν την κρίση της υγείας στη χώρα, ειδικά επειδή μόνο το 3,5% του τοπικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.