Ο Α.Τσίπρας παρουσιάζει στις 18:00 την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την οικονομία (video)

Τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία θα συνδέεται άμεσα και με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση σε ειδική εκδήλωση στις 6 το απόγευμα, με συμμετοχή των φορέων της αγοράς

Προβλέπονται μέτρα για ρύθμιση και αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, που δημιουργήθηκε στην πανδημία και βασικά εργαλεία ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Ο πρώτος άξονας του σχεδίου αφορά τη ρύθμιση της οφειλής που δημιουργήθηκε προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία την περίοδο της πανδημίας, και προβλέπει διαγραφή μερους της οφειλής 40-60%, κατά πληροφορίες αναλόγως του τζίρου που έχει απολεσθεί και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει εργαλεία ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, όπως είναι η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για παροχή ρευστότητας.

Και ο τρίτος άξονας αφορά μια συνολική πρόταση για αντικατάσταση, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, του ακραίου και αντικοινωνικού πτωχευτικού κώδικα της Ν.Δ. Η πρόταση θα περιλαμβάνει και πλαίσιο επαναφοράς της προστασίας της κύριας κατοικίας.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης χωρίς σχέδιο εμφατικής υποστήριξης από το κράτος, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.

Η παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την οικονομία θα μεταδοθεί live από το ertnews.gr

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης