Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών καλεί τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με το Πεκίνο για την καταπολέμηση της Covid-19

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν να σπαταλούν χρόνο στον αγώνα τους ενάντια στον νέο κορονοϊό και να συνεργαστούν με την Κίνα για να τον καταπολεμήσουν, αντί να διαδίδουν ψέματα και να επιτίθενται στο Πεκίνο δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Οι σινοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους αφότου εμφανίστηκε ο SARS-CoV-2, με τις δύο κυβερνήσεις των προέδρων Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ να ανταλλάσσουν πυρά για τα θέματα που σχετίζονται με την πανδημία και την Ουάσινγκτον και κατηγορεί για συγκάλυψη και έλλειψη διαφάνειας το Πεκίνο.

Οι δύο κορυφαίες οικονομίες συγκρούονται επίσης για το Χονγκ Κονγκ, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εμπόριο και την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν.

Στην καθιερωμένη, ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πανδημία, όπου ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τα 100.000 εντός των επόμενων ημερών, τον υψηλότερο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Δυστυχώς, εκτός από τον τρομερό κορονοϊό, ένας πολιτικός ιός εξαπλώνεται επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός ο πολιτικός ιός χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία για να επιτεθεί και να σπιλώσει την Κίνα», δήλωσε ο Ουάνγκ. «Μερικοί πολιτικοί έχουν αγνοήσει τα πιο βασικά γεγονότα και επινόησαν πάρα πολλά ψέματα για την Κίνα και σχεδίασαν πάρα πολλές συνωμοσίες», πρόσθεσε. «Θέλω να πω εδώ: Μην χάνετε άλλο πολύτιμο και μην αγνοείτε ζωές», είπε ο Ουανγκ.

«Αυτό που πρέπει να κάνουν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι να μάθουν πρώτα η μία από την άλλη και να μοιραστούν την εμπειρία τους στην καταπολέμηση της επιδημίας και να βοηθήσουν κάθε χώρα να την καταπολεμήσει», πρόσθεσε.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επίσης να αρχίσουν να συντονίζουν μακροοικονομικές πολιτικές για τις οικονομίες τους καθώς και για την παγκόσμια οικονομία, είπε.

Η Κίνα παραμένει διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες με πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού, δήλωσε ο Ουάνγκ, όταν ρωτήθηκε εάν οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα επιδεινωθούν περαιτέρω.

«Η Κίνα ανέκαθεν υποστήριζε ότι, ως η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο (σ.σ. η Κίνα) και η μεγαλύτερη ανεπτυγμένη χώρα (σ.σ. οι ΗΠΑ), και οι δύο φέρουμε μεγάλη ευθύνη για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κερδίσουν από τη συνεργασία και θα χάσουν από την αντιπαράθεση», τόνισε.

Τον περασμένο μήνα, το Μισούρι έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που μήνυσε την κινεζική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην κρίση του κορονοϊού, λέγοντας ότι η απάντηση της Κίνας στην επιδημία που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν είχε προκάλεσε καταστροφικές οικονομικές απώλειες στην Πολιτεία αυτήν.

Ο Ουάνγκ είπε ότι τέτοιες αγωγές δεν έχουν καμία νομική βάση.

«Η σημερινή Κίνα δεν είναι η Κίνα ενός αιώνα πριν, ούτε και ο κόσμος», σχολίασε. «Εάν θέλετε να παραβιάσετε την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια της Κίνας με αγωγές χωρίς διακρίσεις και να εκβιάσετε τους καρπούς της σκληρής δουλειάς του κινεζικού λαού, φοβάμαι ότι ονειροβατείτε και απλώς θα εξευτελιστείτε», είπε.

Ο Ουάνγκ Γι εξέφρασε επίσης τη σθεναρή υποστήριξή του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον επικεφαλής του, τον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους που δέχονται συχνά την κριτική των ΗΠΑ. «Στηρίζοντας τον ΠΟΥ, στηρίζουμε τη σωτηρία ζωών. Αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να κάνει κάθε χώρα με συνείδηση», είπε.

Ο Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί τον ΠΟΥ ότι είναι υποχείριο της Κίνας, απειλεί να διακόψει μόνιμα τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ και να επανεξετάσει τη συμμετοχή της χώρας του στην υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ