Ο Ντόμινικ Ράαμπ κυβερνά και θα αποφασίσει για το lockdown – Τι ισχύει για τους πυρηνικούς κωδικούς – ΚΟΣΜΟΣ

Τη διακυβέρνηση της Βρετανίας, για όσο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραμένει στην εντατική, ασθενής με κορονοϊό αναλαμβάνει ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ενώ οποιαδήποτε απόφαση για την άρση των μέτρων του lockdown δεν θα καθυστερήσει, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ.

«Το πρόσωπο που κυβερνά την χώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού, είναι ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο υπουργός Εξωτερικών», δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ στο ITV.

Σε ερώτηση σχετικά με την λήψη απόφασης για την τροποποίηση των κανόνων του lockdown, οι οποίοι επρόκειτο να εξεταστούν χθες, ο Γκόουβ απάντησε: «Όχι, δεν θα καθυστερήσει. Θα λάβουμε απόφαση συλλογικά ως κυβέρνηση. Το πρόσωπο που θα λάβει την τελική απόφαση είναι ο υπουργός Εξωτερικών».

Σε ερώτηση του BBC σχετικά με το αν ο Ντόμινικ Ράαμπ έχει το έλεγχο των κωδίκων των πυρηνικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Μάικλ Γκόουβ απάντησε: Για το θέμα «ισχύουν ακριβή πρωτόκολλα”. “Απλώς, δεν μπορώ να μιλήσω για θέματα εθνικής ασφαλείας».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, είναι μία από τις επίσημες πυρηνικές δυνάμεις. Διαθέτει τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια οπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους Trident II D5 που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Διαθέτει επίσης περί τις 215 πυρηνικές κεφαλές, από τις οποίες οι 120 είναι επιχειρησιακά διαθέσιμες.

Μόνο ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να διατάξει πυρηνικό πλήγμα. Μία τέτοια εντολή διαβιβάζεται σε ένα από τα πυρηνικά υποβρύχια μέσω ειδικού συνδυασμού κωδίκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ