Ο ΟΗΕ αποδέσμευσε 45 εκατ. δολ. για να στηρίξει το σύστημα Υγείας

Ο ΟΗΕ αποδέσμευσε 45 εκατομμύρια δολάρια έκτακτη βοήθεια για να στηρίξει το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, ανακοίνωσε σήμερα ο Μάρτιν Γκρίφιθς αναπληρωτής γενικός γραμματέας του οργανισμού για ανθρωπιστικές υποθέσεις.

«Τα φάρμακα, τα ιατρικά εφόδια και τα καύσιμα εξαντλούνται στο Αφγανιστάν. Η αλυσίδα ψύξης κινδυνεύει. Το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό δεν πληρώνεται», τόνισε ο Γκρίφιθς στην ανακοίνωση.

Οι πόροι που αποδεσμεύθηκαν σήμερα θα δοθούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Unicef και, μέσω τοπικών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναμένεται να βοηθήσουν στη λειτουργία των υγειονομικών κέντρων, περιλαμβανομένων των νοσοκομείων όπου νοσηλεύονται ασθενείς με covid-19, εξήγησε ο ίδιος, ο οποίος πρόσφατα συνομίλησε στο Αφγανιστάν με αξιωματούχους της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

«Το να αφήσουμε το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν να καταρρεύσει θα έχει καταστροφικές συνέπειες», υπογράμμισε.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση λόγω των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων από την προέλαση των Ταλιμπάν, οικονομική κρίση λόγω έλλειψης ρευστού, καταστροφική ξηρασία και την πανδημία covid-19.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP