Ο Ρίτσαρντ Γκιρ μάρτυρας κατηγορίας κατά Σαλβίνι για το Open Arms

Ο ηγέτης της ιταλικής Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι δικάζεται στο Παλέρμο της Σικελίας γιατί  τον Αύγουστο του 2019 ως υπουργός Εσωτερικών δεν είχε επιτρέψει την αποβίβαση μεταναστών του πλοίου Open Arms σε λιμάνι της Ιταλίας.

Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας κατά του Σαλβίνι είναι και ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ. Ο διάσημος ηθοποιός τον Αύγουστο του 2019, όταν το σκάφος Open Arms παρέμενε ανοικτά των ακτών του νησιού Λαμπεντούζα χωρίς άδεια αποβίβασης, επιβιβάστηκε στο ισπανικό πλοίο για να μεταφέρει τρόφιμα στους μετανάστες.

Ο εισαγγελέας του Παλέρμο επιβεβαίωσε ότι ο Γκιρ θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας.  «Πέρα από τα θεαματικά στοιχεία της παρουσίας ενός διάσημου ηθοποιού – είπε ο εισαγγελέας Φραντσέσκο Λο Βόι – θα έχει να αναφέρει πολλά στοιχεία για τις συνθήκες στο πλοίο».

«Αυτοί οι άνθρωποι έρχονταν από την κόλαση»

O Αμερικανόs ηθοποιόs σε συνέντευξή του στο ιταλικό δίκτυο La7 μίλησε για την εμπειρία του στο Open Arms: «Αυτό το καλοκαίρι ήμουν στην Ιταλία και ένας φίλος μου μου είπε: «Έμαθες για αυτόν τον νέο ιταλικό νόμο; Είναι έγκλημα να βοηθάς ΜΚΟ που σώζουν ανθρώπους στη μέση της Μεσογείου». Απάντησα: «Πλάκα μου κάνεις;. Σε 5 λεπτά αποφάσισα να πάρω μια πτήση για τη Λαμπεντούζα. Πέρασα μια ολόκληρη μέρα συγκεντρώνοντας  προμήθειες και βρίσκοντας ένα σκάφος πήγα στο πλοίο με τους πρόσφυγες».

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ τόνισε οτι «οι άνθρωποι στο Open Arms έχουν αγγίξει την καρδιά μου. Έρχονταν από την κόλαση, όλες οι γυναίκες ειχαν πέσει θύματα βιασμού »…

« Τον περασμένο Αύγουστο ο Σαλβίνι ρώτησε γιατί δεν πήρα τους μετανάστες να τους πάω στο Χόλιγουντ με το ιδιωτικό μου αεροπλάνο.  Αν είχα ιδιωτικό αεροπλάνο, θα το έκανα με μεγάλη χαρά. Αλλά δεν έχω. Κάλεσα επίσης τον Σαλβίνι στο Open Arms για να καταλάβει ότι ήταν άνθρωποι και όχι τρελοί βιαστές που ήθελαν να τον σκοτώσουν ή να βλάψουν την οικογένειά του ή να καταστρέψουν την Ιταλία. Είναι άνθρωποι σαν εμάς, που θέλουν απλώς να είναι ευτυχισμένοι και να ξεφεύγουν από τα βάσανα, όπως κι εμείς. Είναι αδέρφια και αδερφές».
 

Η ΜΚΟ Proactiva Open Arms υποστηρίζει πως η διάσωση ανθρώπων σε διεθνή ύδατα δεν αποτελεί πολιτικό ζήτημα και κατηγορεί τον Ματέο Σαλβίνι για ρατσισμό. «Η διάσωση ανθρώπων στην θάλασσα δεν είναι έγκλημα. Αυτό ισχύει για εμάς, αλλά και για όλα τα κράτη» δήλωσε ο Όσκαρ Καμπς, επικεφαλής της Proactiva Open Arms.

Σαλβίνι: «Υπάρχουν πιο σοβαρά πράγματα»

Στην ακροαματική διαδικασία που κράτησε τρεις ώρες , ο Σαλβίνι  αμφισβήτησε τις εναντίον του κατηγορίες. «Πείτε μου πόσο σοβαρή είναι μια δίκη στην οποία ο Ρίτσαρντ Γκιρ θα έρθει από το Χόλιγουντ για να καταθέσει για την κακία μου. Ελπίζω ότι θα διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο γιατί υπάρχουν πιο σοβαρά πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σχολίασε ο Σαλβίνι στο τέλος της ακρόασης.

Ο ηγέτης της Λέγκα υποστήριξε ότι «η υπεράσπιση των συνόρων και της αξιοπρέπειας της χώρας δεν είναι καθήκον ενός υπουργού. Αποτελεί καθήκον όλων των Ιταλών, σύμφωνα με το σύνταγμα μας. Αυτή την στιγμή δικάζομαι γιατί απλά έκανα το καθήκον μου. Αυτό είναι παράλογο και αστείο» δήλωσε ο Σαλβίνι.

Οι δικηγόροι του Ιταλού πολιτικού υποστηρίζουν πως το πλοίο που μετέφερε μετανάστες μπορούσε να πάει στην Ισπανία, στη Μάλτα ή στην Τυνησία. Όμως εκτιμούν ότι η ΜΚΟ επέλεξε να το στείλει στην Ιταλία ακριβώς επειδή ήθελε δημοσιότητα.

Εκτός από τον Ρίτσαρντ Γκιρ, στη δίκη θα καταθέσουν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός  Τζουζέπε Κόντε και οι υπουργοί Λουτσιάνα Λαμοργκέζε και Λουίτζι Ντι.

Στο μεταξύ, στο Ποτσάλο της Σικελίας αποβιβάστηκαν σήμερα 406 μετανάστες και πρόσφυγες. Ανάμεσά τους και 152 ανήλικοι. Στο πλοίο επέβαινε και ένα μωρό 8 μόλις ημερών, το οποίο γεννήθηκε εν πλω. Τις προηγούμενες ημέρες, δυο γυναίκες που κυοφορούσαν είχαν ήδη μεταφερθεί εσπευσμένα σε νοσοκομεία της Σικελίας για να γεννήσουν. Οι περισσότεροι αφιχθέντες προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική, τη Λιβύη και τη Συρία. Οι ανήλικοι  πρόκειται να φιλοξενηθούν σε προστατευμένους χώρους, ενώ οι ενήλικες θα μεταφερθούν σε ειδικά πλοία καραντίνας, σε εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, λόγω κορωνοϊού.