Ο Ρώσοι «έδειξαν» στην τηλεόραση το αποβατικό Orsk και οι Ουκρανοί το κατέστρεψαν

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε ένα μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο, το Orsk, που ήταν αγκυροβολημένο στο κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις λιμάνι Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα.

Ένα βίντεο, που το πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε ότι τραβήχτηκε μέσα από το Μπερντιάνσκ, δείχνει καπνό να υψώνεται από τον προβλήματα και τη λάμψη μια έκρηξης. Δύο πλοία, το ένα εκ των οποίων φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές, διακρίνονται στη συνέχεια να αποπλέουν ενώ ένα τρίτο φλέγεται.

Το πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το φλεγόμενο πλοίο στο βίντεο ήταν το Orsk. Ρώσοι αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την πληροφορία ότι το πλοίο αυτό καταστράφηκε.

Τη Δευτέρα η Μόσχα ανέφερε ότι το Orsk είχε ελλιμενιστεί στο Μπερντιάνσκ, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πολιορκημένης Μαριούπολης. Ο ιστότοπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Zvezda («Αστέρι») επισήμαινε τη σημασία του λιμανιού αυτού για τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

«Ναι, καταστράφηκε» είπε η υφυπουργός άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, όταν ρωτήθηκε για το Orsk. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, το πλοίο ήταν σε θέση να μεταφέρει 45 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 400 ανθρώπους.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί εντόπισαν και κατέστρεψαν το Orsk μετά από live ρεπορτάζ ρωσικού καναλιού που άθελά του «έδωσε» τις συντεταγμένες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters