Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποιεί ότι η Κίνα δεν θα «καταπιεστεί»

Η Κίνα δεν θα καταπιεστεί από «εκφοβιστές», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, σε ομιλία του για την 100ή επέτειο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Σι είπε ότι όσοι προσπαθούν να εκφοβίσουν το Πεκίνο θα «χτυπήσουν το κεφάλι τους σε ένα μεγάλο τείχος από ατσάλι», μια δήλωση που θεωρείται ότι αναφέρεται στις ΗΠΑ. Τα σχόλιά του επιβραβεύτηκαν με χειροκροτήματα από τα 70.000 άτομα που βρίσκονταν στο ακροατήριο.

Η προειδοποίηση του Κινέζου προέδρου έρχεται την ώρα που η Κίνα αντιμετωπίζει κριτική για την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ και τις αναφορές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σινγιάνγκ.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι επίσης τεταμένες, ειδικά για το ζήτημα της Ταϊβάν. Ενώ η δημοκρατική Ταϊβάν βλέπει τον εαυτό της ως κυρίαρχο κράτος, το Πεκίνο βλέπει το νησί ως αποσχισμένη επαρχία της. Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί από αυτήν να παρέχει στην Ταϊβάν τα μέσα για να αμυνθεί, εάν το Πεκίνο χρησιμοποιήσει βία για να πάρει το νησί πίσω.

Σύμφωνα με τον Σι, η Κίνα διατηρεί μια «αναλλοίωτη δέσμευση» για ενοποίηση με την Ταϊβάν. «Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα, τη βούληση και την ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα», είπε.

Η ομιλία προβλήθηκε στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, όπου παρευρέθηκε προσεκτικά επιλεγμένο πλήθος.  

Στην Κίνα πραγματοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες μια έντονη προσπάθεια στα μέσα ενημέρωσης ώστε να προωθηθεί μια εκδοχή της ιστορίας της Κίνας που έχει εγκριθεί από κόμμα.

 Τι είπε ο Κινέζος πρόεδρος

Στην ομιλία του, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο επανέλαβε τον ρόλο του κόμματος στη σύγχρονη Κίνα λέγοντας ότι υπήρξε κεντρικός για την ανάπτυξη της χώρας και ότι οι προσπάθειες να τον χωρίσουν από το λαό θα «αποτύχουν».

«Μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα, και μόνο ο σοσιαλισμός με κινέζικα χαρακτηριστικά μπορεί να αναπτύξει την Κίνα», είπε προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να εκφοβίσει, να καταπιέσει ή να υποτάξει την Κίνα».

«Όποιος τολμήσει να προσπαθήσει να το κάνει θα χτυπήσει το κεφάλι του αιματηρά στο Σινικό Τείχος από ατσάλι που έχει σφυρηλατηθεί από περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζους», είπε.

Η Κίνα έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να περιορίσουν την ανάπτυξή της – και αυτά τα σχόλια θεωρούνται επίσης ως αναφορά στην Ουάσινγκτον.

Για το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο  τα οποία, όπως είπε, και τα δύο διατηρούν έναν «υψηλό βαθμό αυτονομίας»,  θα πρέπει «να εφαρμόσουν με ακρίβεια τις αρχές του ‘’μια χώρα, δύο συστήματα’’».

nafteporiki.gr με πληροφορίες από BBC