Ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της εισαγγελέως

Ο Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος το συνταγματικό του δικαίωμα κατά της αυτοενοχοποίησης, αρνήθηκε να απαντήσει ενόρκως σε ερωτήσεις την Τετάρτη στην πολιτική έρευνα της πολιτείας της Νέας Υόρκης για τις επιχειρηματικές του συναλλαγές. 

Η απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα κατά της αυτοενοχοποίησης δόθηκε κατά τη διάρκεια μιας κατάθεσης κεκλεισμένων των θυρών στο Μανχάταν, όπου η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίθια Τζέιμς, εξετάζει την αυτοκρατορία ακινήτων της οικογένειας Τραμπ.

Προηγήθηκε πριν από δύο ημέρες, η «έφοδος» του FBI στο σπίτι του στη Φλόριντα για ποινική υπόθεση, αναζητώντας απόρρητα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο.

«Αρνήθηκα να απαντήσω στις ερωτήσεις επικαλούμενος τα δικαιώματα και τα προνόμια που παρέχονται σε κάθε πολίτη σύμφωνα με το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Τραμπ σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την έναρξη της ανάκρισης. Η κατάθεση του Τραμπ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν, φαίνεται να διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες.

«Η γενική εισαγγελέας Λετίθια Τζέιμς συμμετείχε στην κατάθεση κατά την οποία ο κ. Τραμπ επικαλέστηκε το δικαίωμά του κατά της αυτοενοχοποίησης», ανέφερε αργότερα το γραφείο της Τζέιμς. «Η Γενική Εισαγγελέας Τζέιμς θα αναζητήσει τα γεγονότα και το νόμο όπου κι αν οδηγήσουν. Η έρευνά μας συνεχίζεται».

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Τραμπ, ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ, ο Ρόναλντ Φισκέτι, επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πρόεδρος είχε απαντήσει μόνο σε μία ερώτηση -για να δηλώσει το όνομά του- και έκανε μια δήλωση χαρακτηρίζοντας την έρευνα «το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην ιστορία της χώρας μας». Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι η απόφαση του Τραμπ να επικαλεστεί το συνταγματικό του δικαίωμα κατά της αυτοενοχοποίησης είχε ληφθεί λίγο πριν ξεκινήσει η κατάθεση. «Ήθελε οπωσδήποτε να καταθέσει και χρειάστηκε κάποια πολύ ισχυρή πειθώ από εμένα και από κάποιους άλλους για να τον πείσω», πρόσθεσε ο Φισκέτι.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τραμπ κατηγόρησε τη γενική εισαγγελέα ότι «διεξήγαγε ανοιχτή εκστρατεία για μια πολιτική καταστροφής μου».

naftemporiki.gr