Ο Τριντό εκφράζει «οδύνη» για τους 750 και πλέον ανώνυμους τάφους παιδιών αυτοχθόνων

Κοινότητα αυτοχθόνων ανακοίνωσε σήμερα την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια ερευνών 750 και πλέον ανωνύμων τάφων στον χώρο ενός οικοτροφείου στον δυτικό Καναδά, μια νέα εικόνα του Γολγοθά που υπέστησαν επί δεκαετίες παιδιά αυτοχθόνων στα σχολεία που διευθύνονταν από την Καθολική Εκκλησία.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό εξέφρασε την “οδύνη” του και δήλωσε ότι ο Καναδάς πρέπει να “παίρνει μαθήματα από το παρελθόν του και να προχωρά στον κοινό δρόμο της συμφιλίωσης”.

Δήλωσε ότι “ο πόνος και το τραύμα που νιώθετε είναι μια ευθύνη που πρέπει να φέρει ο Καναδάς”.

Είναι ένα “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”, κατήγγειλε ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας των κυρίαρχων αυτοχθόνων εθνών της επαρχίας Σασκάτσουαν Μπόμπι Κάμερον.

Τον περασμένο μήνα, ο εντοπισμός των οστών 215 παιδιών κοντά σε άλλο ίδρυμα αυτοχθόνων είχε ήδη τραυματίσει και εξοργίσει τη χώρα.

Οι ανακαλύψεις αυτές έφεραν στη μνήμη το τραύμα που βίωσαν 150.000 παιδιά Ινδιάνων, μιγάδων και Ινουίτ (Εσκιμώωv του Καναδά), αποκομμένων από τις οικογένειές τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους και στρατολογημένων δια της βίας μέχρι τη δεκαετία του 1990 σε 139 από αυτά τα οικοτροφεία σε όλη τη χώρα.

Κάποια από αυτά υπέστησαν κακομεταχειρίσεις και σεξουαλικές κακοποιήσεις και περισσότερα από 4.000 πέθαναν εκεί, σύμφωνα με επιτροπή έρευνας που ανέφερε στο πόρισμά της ότι ήταν μια πραγματική “πολιτιστική γενοκτονία” εκ μέρους του Καναδά.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters