Ο υπουργός που δεν τηρεί αποστάσεις

Από την έντυπη έκδοση

Έπειτα από τρία χρόνια στη θέση του υπουργού Υγείας ο Ματ Χάνκοκ παραιτείται, σε μία κρίσιμη συγκυρία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήταν ο άνθρωπος που για ενάμιση χρόνο βρισκόταν καθημερινά στις βρετανικές οθόνες, ώστε να ενημερώσει και να δώσει οδηγίες για την πανδημία Covid-19. Την Παρασκευή, όμως, η εφημερίδα Sun, σε πρωτοσέλιδό της, απέδειξε ότι παραβίαζε τους κανόνες κοινωνικών αποστάσεων που ο ίδιος είχε θεσπίσει ως υπουργός Υγείας. Η φωτογραφία που δημοσίευσε η Sun διέρρευσε από κάμερα ασφαλείας του γραφείου του και έδειχνε τον Χάνκοκ να φιλά και να αγκαλιάζει ερωτικά τη στενή συνεργάτιδά του Τζίνα Κολαντάντζελο.

Οι αντιδράσεις για τον Χάνκοκ ήταν ραγδαίες, με σφοδρή κριτική από τον βρετανικό Τύπο, την αντιπολίτευση, αλλά και βουλευτές του κόμματός του, όχι για την αποκάλυψη της εξωσυζυγικής του σχέσης, αλλά για την υποκρισία του που δεν τηρούσε αυτά που επίμονα απαιτούσε από τον κόσμο. Και ο ίδιος στην επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό, αλλά και στο βίντεο-απολογία που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, παραδέχτηκε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να είναι ειλικρινής στους ανθρώπους που θυσίασαν τόσα πολλά σε αυτή την πανδημία, ακόμα και όταν τους απογοητεύει, όπως έκανα εγώ με την παραβίαση των κοινωνικών αποστάσεων». Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με επιστολή του, εξέφρασε τη λύπη του για την παραίτηση Χάνκοκ και τόνισε ότι θα πρέπει να φύγει υπερήφανος από το υπουργικό γραφείο, καθώς κατάφερε να σχεδιάσει ένα από τα πιο επιτυχημένα εμβολιαστικά προγράμματα στον κόσμο.

Είναι γεγονός ότι ο τελευταίος μήνας αποδείχτηκε αρκετά σκληρός και δύσκολος για τον πρώην (πλέον) υπουργό. Ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, ενώπιον εξεταστικής επιτροπής είχε χαρακτηρίσει τον Χάνκοκ «ανίκανο και άνθρωπο που θα έπρεπε από την αρχή της πανδημίας να είχε απολυθεί 15 – 20 φορές». Λίγο αργότερα ο Κάμινγκς είχε δημοσιεύσει μηνύματα του πρωθυπουργού που έλεγαν επίσης «ανίκανο» τον 44χρονο Χάνκοκ. Ακόμα και η βασίλισσα Ελισάβετ στη συνάντηση που είχε με τον Μπόρις Τζόνσον πριν από 5 ημέρες τον είχε χαρακτηρίσει «καημένο άνθρωπο» για την πίεση που δέχεται. Η καινούργια αυτή αποκάλυψη ήρθε να επισφραγίσει την πορεία του και τελικά την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα, άδοξα θα έλεγε κανείς. Ο Μπόρις Τζόνσον μέχρι την τελευταία στιγμή στήριξε τον Χάνκοκ, καθώς δεν τον απομάκρυνε ο ίδιος, κάτι που χαρακτηρίστηκε «δειλία» από την αντιπολίτευση.

Εκτός από το υπουργείο, ο Χάνκοκ χάνει και την επί 15 χρόνια σύζυγό του Μάρθα, με την οποία είχαν αποκτήσει τρία παιδιά. Η επίσης παντρεμένη με τρία παιδιά και συνεργάτις του Τζίνα Κολαντάντζελο παραιτήθηκε και εκείνη από τη θέση της. Το χαρτοφυλάκιο του Χάνκοκ παρέλαβε την Κυριακή ο έμπειρος πολιτικός Σατζίντ Τζάβιντ, που έχει αναλάβει στο παρελθόν αρκετές υπουργικές θέσεις, με τελευταία αυτή του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ότι αισθάνεται τιμή που επιλέχτηκε για να αντικαταστήσει έναν δημόσιο λειτουργό «που προσέφερε τόσα πολλά».