Πάνω από 10 δισ. δολ. θα χρειαστεί το Πακιστάν για να κλείσει τις «πληγές» από τις πρωτοφανείς πλημμύρες

Πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστεί το Πακιστάν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων και για να ανοικοδομήσει τις υποδομές που καταστράφηκαν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της χώρας Αχσάν Ικμπάλ.

«Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν στις υποδομές, κυρίως στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της γεωργίας, των μέσω διαβίωσης, αλλά και στο οδικό δίκτυο» εξήγησε ο Ικμπάλ μιλώντας στο AFP.

Το ένα τρίτο του Πακιστάν βρίσκεται κάτω από το νερό μετά τις χειρότερες βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων εδώ και τρεις δεκαετίες. Από τις πλημμύρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.136 άνθρωποι, έχουν παρασυρθεί αμέτρητα σπίτια και έχουν καταστραφεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις ζωτικής σημασίας.

Πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι, ένας Πακιστανός στους επτά, έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες και σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια έχουν είτε καταστραφεί είτε υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο Πακιστανός υπουργός Οικονομικών Μιφτάχ Ισμαήλ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα εξετάσει τον ενδεχόμενο να εισάγει λαχανικά από τον υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλό της, την Ινδία, προκειμένου να μετριάσει τις συνέπειες από τις πλημμύρες, καθώς οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί πολύ. «Μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εισαγωγής λαχανικών από την Ινδία», δήλωσε ο υπουργός στο τοπικό δίκτυο Geo News TV. Η Τουρκία και το Ιράν μπορούν επίσης να είναι άλλες επιλογές, δήλωσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters