Πάνω από 8, 7 δισ. οι προσφορές για το 5ετές ομόλογο (video)

Δύο ώρες μετά από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών από τις πέντε ξένες τράπεζες που ανέλαβαν ως ανάδοχοι, πηγές της αγοράς τοποθετούν την απόδοση του πενταετούς ομολόγου μεταξύ 3,6% και 3,7% καθώς η ζήτηση έφθανε και τα 8,5 δισ. ευρώ. Με το κλείσιμο του βιβλίου των προσφορών θα ανακοινωθεί το ακριβές ύψος του επιτοκίου καθώς και το ποσό που θ΄αντλήσει το Δημόσιο από την αγορά.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κοινοπρακτική έκδοση έχει στόχο την άντληση μικρού ποσού το οποίο τοποθετείται στα 2 δισ. ευρώ, λίγο μικρότερη από τα 3 δισ. ευρώ ποy αντλήθηκαν στην τελευταία έκδοση ομολόγου, αυτήν του 7ετούς τον Φεβρουάριο του 2018.
Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.
Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικάνικες τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι : BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale. Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.

Handelsblatt: H Eλλάδα τολμά να βγει ξανά στις αγορές

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, «ο Τσίπρας κινδυνεύει να δυσαρεστήσει τους πιστωτές μετά από την ανακοίνωση αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ το μήνα.»
«Έχει λογική (μια έκδοση) δεδομένης της πρόσφατης μείωσης της γενικότερης μεταβλητότητας της αγοράς», ανέφερε μιλώντας στο Bloomberg ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος της Merian Global Investors, Nicholas Wall.

Spain and Italy just had bond market blowouts. Maybe there’s room for Greece to crash that party
— Bloomberg Opinion (@bopinion) January 28, 2019

Όπως αναφέρουν  αναλυτές η έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου αποτελεί «ασφαλές στοίχημα» για τον ΟΔΔΗΧ, ενώ ισχυρό σήμα για την αγορά θα αποτελέσει η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με την προσέλκυση περισσότερων μακροπρόθεσμων επενδυμένων αντί hedge funds που τείνουν να κυριαρχούν στην ζήτηση των ελληνικών εκδόσεων.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποπληρώσουν ομολογιούχους ή για να επαναγοράσουν δάνεια του ΔΝΤ ή ακόμη και ως collateral για να δημιουργηθεί ένα όχημα ειδικού σκοπού, ώστε να συρρικνωθούν τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών.
Η έκδοση του ομολόγου έρχεται μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής αντιπροσωπείας της ευρωζώνης και του ΔΝΤ στην Αθήνα για να συζητηθεί η πρόοδος της μετά το πρόγραμμα εποχής για την Ελλάδα.
Η Κομισιόν και το ΔΝΤ είχαν επισημάνει την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, μεταξύ των οποίων και την μείωση του κατώτατου μισθού, ως ένα από τα «ακρογωνιαία επιτεύγματα του προγράμματος διάσωσης» της χώρας.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤwww.ert.gr

2019-01-29 12:40:46

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ