Πάσχα 2023 στο Πρώτο: Κτηνοτρόφοι, μεσάζοντες, έμποροι και ο οβελίας “στη μέση” (audio)

«Το κατσίκι και το αρνί άμα πουληθεί κάτω από 9 ευρώ το κιλό, χονδρική, δεν αξίζει τον κόπο. Πιο καλά να τα πετάξουμε παρά να τα πουλήσουμε». Με αυτή τη δήλωσή του, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο κτηνοτρόφος από την Νάξο, Κώστας Κοττάκης, επισήμανε την αδιέξοδη κατάσταση που βιώνει ο κλάδος, με τα κόστη που πληρώνουν να έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ σήμερα κάνει πρεμιέρα το «Καλάθι του Πάσχα» με στόχο η τιμή του οβελία να συγκρατηθεί στα 10 ευρώ.

«Είναι κάπου στο 1,70 τα έξοδα, σφαχτικά και μεταφορικά και μετά οι μεσάζοντες τι θέλουν να βγάλουν. Γιατί δηλαδή να βγάλει ο μεσάζοντας με μία μέρα πιο πολλά από μένα, που έχω τόσα έξοδα. Δηλαδή ένας μεσάζοντας να βγάζει 4 ευρώ και ο κτηνοτρόφος δεν θα βγάλει ούτε 2. Κοιτάζουμε να βγάλουμε τουλάχιστον ένα ευρώ κέρδος στο κιλό για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε κάπως, γιατί τελειώσαμε, τα έξοδα είναι πάρα πολλά. Μια μονάδα αυτή τη στιγμή με 500 κατσικοπρόβατα κάθε χρόνο μπαίνει μέσα κατά 70- 80 χιλιάδες ευρώ. Αυτά τα λεφτά από πού θα βγουν;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοττάκης.

«Πάντα πουλούσαμε φθηνά εμείς και στον καταναλωτή φτάνανε πανάκριβα. Πέρυσι πουλούσαμε 5-6 ευρώ περίπου από δω, με τα σφαχτικά και τα μεταφορικά ανέβαινε στην Αθήνα 7,5 και έφτανε στο μαγαζί 12 και 13. Το ίδιο βλέπουμε και τώρα, 12-13. Και αν πει στον χασάπη να το κόψει παϊδάκια θα πάει και 17» συνέχισε ο κτηνοτρόφος.

«Η τιμή όμως του παραγωγού είναι παγιωμένη. Εμείς σαν Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών αγοράσαμε 8 ευρώ τα αρνιά και 8,60 τα κατσίκια. Αν μπούμε στο καλάθι τι θα γίνει εδώ;» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου.

«Η κατάσταση είναι απογοητευτική για τους κτηνοτρόφους γενικά και για εμάς εδώ τους Ναξιώτες γιατί είναι και η νησιωτικότητα την οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη. Υπάρχει νησιωτικότητα χαρακτηρισμένη αλλά είναι μόνο στα χαρτιά. Δεν την υπολογίζουμε όταν έρθει η ώρα. Αυτή τη στιγμή λοιπόν ακούμε τελευταία ώρα ότι θα μπει το αρνί και το κατσίκι στο καλάθι του νοικοκυριού με 9,90-10 ευρώ. Αυτό δεν είναι σωστό. Ξεκληρίζονται οι κτηνοτρόφοι και αυτό γίνεται τελευταία ώρα. Δηλαδή δεν μπορεί τελευταία ώρα να λέμε ότι βάζουμε το καλάθι στο καλάθι του νοικοκυριού, το αρνί και το κατσίκι. Ένας κτηνοτρόφος για να ετοιμάσει αυτό το ζώο να το φάμε το Πάσχα πέρασαν 60-70 μέρες. Αν βάλουμε ότι το έχει ταΐσει, έχει πιει το αρνί ας πούμε 50 κιλά γάλα αυτό το χρονικό διάστημα, μόνο το γάλα έχει πάει στα 7 ευρώ το κόστος. Αν μπει στο καλάθι με 10 ευρώ και βγάλουμε τον ΦΠΑ, θα πάει 8,70» εξήγησε ο κ. Καπούνης.

«Για να καλλιεργήσω 500 στρέμματα κριθάρι για τα ζώα πέρυσι μου κόστισε 15 χιλιάρικα και φέτος 33» τόνισε ο κ. Κοττάκης.

«Να μην μπουν στο καλάθι τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια» ήταν η πρόταση του κ. Καπούνη. «Ας μπουν τα εισαγόμενα και να αφήσουμε τον καταναλωτή να επιλέξει αν θα πάρει το καλάθι με το εισαγόμενο με 10 ευρώ που δεν ξέρουμε τι τρώει το αρνί και το κατσίκι, που θα είναι Βουλγαρίας, βιομηχανοποιημένα,  ή θα πάρει το ντόπιο το καλό, το υγιεινό κατσίκι» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν έχει φτιαχτεί ένα «καλάθι» για τον πρωτογενή τομέα, αγρότες και κτηνοτρόφους, που να έχει λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, αναλώσιμα,  ζωοτροφές, παρότι το ζητούν εδώ και έναν χρόνο, σύμφωνα με όσα ανέφερε.

Παρότι συμμερίζεται την άποψη των κτηνοτρόφων, ο Ανδρέας Νιώτης, πρόεδρος Κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, εξέφρασε την άποψη ότι οι καταναλωτές δεν έχουν την οικονομική άνεση για να πληρώσουν 15 ευρώ το αρνί και το κατσίκι και επομένως σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί η κατανάλωση.

«Τα 12 δεν θεωρώ ότι είναι ακριβή τιμή για πασχαλινό αρνί και κατσίκι βάσει της αύξησης που έχουν οι παραγωγοί με τις ζωοτροφές. Θεωρώ ότι είναι μία πάρα πολύ καλή τιμή και για τον καταναλωτή και για τους κτηνοτρόφους, να τους βρούμε του χρόνου πάλι εκεί για να κάνουμε Πάσχα και Χριστούγεννα» τόνισε ο κ. Νιώτης.

Προσέθεσε ωστόσο, ότι αν αγοραστούν 9 ευρώ από τους κτηνοτρόφους δεν μπορεί να φτάσει η τιμή στους καταναλωτές μόνο στα 12 ευρώ, λόγω των επιπλέον εξόδων που επιβαρύνουν το προϊόν μέχρι να φτάσει στην λιανική.

Στην Βαρβάκειο πάντως, την περασμένη εβδομάδα και την τρέχουσα η τιμή του οβελία ξεκινά από τα 8 ευρώ και φτάνει τα 10.
«Μέχρι και σήμερα η πλειονότητα των καταστημάτων είναι στο 10 ευρώ το κιλό. Μιλάμε για ελληνικά μόνο αρνιά γιατί ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει εισαγωγές, δεν έχει προκύψει κάποια έλλειψη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαστε στα 10, για ακόμα 2-3 μέρες στα αποθέματα που έχουμε παραλάβει αυτή την εβδομάδα. Από κει και πέρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα ακόμα και εμείς δεν έχουμε παραλάβει. Η θέληση η δική μας είναι να το κρατήσουμε στο 10. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε το 10, με πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό για τους καταστηματάρχες, για εμάς» ανέφερε ο κ. Νιώτης.

Όσο για τα υπόλοιπα κρέατα, στην Βαρβάκειο Αγορά, το χοιρινό κυμαίνεται από 4 έως 6 ευρώ και το μοσχάρι από 7 ευρώ το κιλό έως 9,90. Είναι, σύμφωνα με τον κ. Νιώτη, σταθερές οι τιμές πάρα πολύ καιρό τώρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος