Πέθανε ο πρώην αρχιραβίνος της χώρας – ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην αρχιραβίνος του Ισραήλ Ελιάχου Μπάχσι-Ντορόν πέθανε χθες Κυριακή εξαιτίας των επιπλοκών της μόλυνσής του από τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε το νοσοκομείο του Ιερουσαλήμ όπου είχε εισαχθεί και νοσηλευόταν.

Ο ραβίνος Μπάχσι-Ντορόν, 79 ετών, ήταν ο αρχιραβίνος των σεφαραδιτών εβραίων του Ισραήλ από το 1993 ως το 2003.

Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ το 1941, διετέλεσε μέγας ραβίνος στη Χάιφα, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του βόρειου Ισραήλ, για 18 χρόνια προτού γίνει ο αρχιραβίνος του Ισραήλ.

Το 2000, όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, είχε συναντηθεί μαζί του, γεγονός που είχε πυροδοτήσει τότε σφοδρές επικρίσεις εναντίον του από πλευράς υπερορθόδοξων ραβίνων.

Ο τότε αρχιραβίνος, που τασσόταν υπέρ του διαθρησκευτικού διαλόγου, είχε πολλαπλασιάσει τις συναντήσεις του με μουσουλμάνους και χριστιανούς θρησκευτικούς ηγέτες.

Του είχε ασκηθεί δίωξη για διαφθορά και κατάχρηση εμπιστοσύνης το 2012. Εντέλει του επιβλήθηκε ποινή ενός έτους φυλάκισης με αναστολή το 2017.

Εισήχθη σε νοσοκομείο προ ημερών και καθώς έπασχε από σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, η κατάστασή του πήρε πολύ γρήγορα τροπή προς το χειρότερο, εξήγησαν οι θεράποντες ιατροί.

«Οι προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού να τον σώσει δεν ήταν επιτυχείς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για «τραγική» είδηση.

Ως χθες Κυριακή. στο Ισραήλ καταγράφονταν συνολικά 11.145 κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό και 103 θάνατοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ