Πέθανε στη Δαμασκό ο ‘Αχμαντ Τζιμπρίλ, σημαντική προσωπικότητα της παλαιστινιακής πολιτικής

Ο ‘Αχμαντ Τζιμπρίλ, ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Γενική Διοίκηση (FPLP-CG), πέθανε σήμερα στη Δαμασκό σε ηλικία 83 ετών, σύμφωνα με συριακά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται το παλαιστινιακό αυτό κίνημα.

Δύο συγγενείς του επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ‘Αχμαντ Τζιμπρίλ πέθανε σε νοσοκομείο της Δαμασκού από τις επιπλοκές μιας νόσου.

“Πέθανε από φυσικά αίτια αφότου αρρώστησε”, δήλωσε ο γιος του Μπάντερ Τζιμπρίλ.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από το κίνημα FPLP-CG και δύο φίλους του που διευκρίνισαν ότι πέθανε σε νοσοκομείο της Δαμασκού.

Ο ‘Αχμαντ Τζιμπρίλ είχε συνιδρύσει το 1967 το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που ιστορικά θεωρείτο ακροαριστερή οργάνωση, με τον Ζορζ Χαμπάς, μετά αποσπάστηκε ιδρύοντας από την επόμενη χρονιά το FPLP-CG, του οποίου έγινε γενικός γραμματέας.

Γνωστός για την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, το κίνημα του Τζιμπρίλ εναντιώθηκε σκληρά στη συμφωνία μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης για μια αυτονομία των Παλαιστινιακών Εδαφών και είχε απειλήσει με θάνατο τον Γιάσεφ Αραφάτ, τότε πρόεδρο της ΟΑΠ.

Μετά την αρχή της συριακής σύγκρουσης το 2011, το FPLP-CG είχε πλησιάσει το καθεστώς της Δαμασκού και έγινε ακλόνητος σύμμαχός του.

Το 2012 μέλη του FPLP-CG πολέμησαν στο πλευρό του συριακού στρατού κατά των ανταρτών στο Γιαρμούκ, έναν παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό ο οποίος έγινε σταδιακά έγινε συνοικία της Δαμασκού.

Το FPLP-CG είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή στην έκρηξη εν πτήσει ενός Μπόινγκ της αμερικανικής εταιρίας Pan Am, στην οποία 270 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Δεκέμβριο του 1988 καθώς το αεροπλάνο πετούσε πάνω από το Λόκερμπι, στη Σκωτία.

Ο Τζιμπρίλ είχε διαψεύσει οποιαδήποτε εμπλοκή του κινήματός του στην επίθεση αυτή. Το κίνημα θεωρείτο επίσης ύποπτο για συμμετοχή στη συντριβή αεροπλάνου της Swissair το 1970 με προορισμό το Τελ-Αβιβ, στην οποία 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Το FPLP-CG κατηγορείται επίσης ότι διέπραξε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Ο ‘Αχμαντ Τζιμπρίλ έχασε τον πρωτότοκο γιο του τον Μάιο του 2002 σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βηρυτό, η οποία αποδόθηκε από το φιλοσυριακό κίνημα στο Ισραήλ.

Εδώ και χρόνια, χάνοντας την ορμή του στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το FPLP θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP