Πέντε δισ. άνθρωποι κινδυνεύουν από τρανς λιπαρά

Συγκλονιστικά στοιχεία κατέγραψε η νέα έκθεση του ΠΟΥ σύμφωνα με την οποία 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παραμένουν απροστάτευτοι από τα επιβλαβή τρανς λιπαρά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ραγδαία ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και θανάτου.

Η έκθεση, που ονομάζεται «Αντίστροφη μέτρηση για το 2023 – Έκθεση του ΠΟΥ για την παγκόσμια εξάλειψη των τρανς λιπαρών 2022», είναι ετήσια έκθεση η οποία δημοσιεύεται από τον ΠΟΥ σε συνεργασία με το Resolve to Save Lives, για την παρακολούθηση της προόδου προς τον στόχο της εξάλειψης των τρανς λιπαρών το 2023.

Από το 2018 όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε για πρώτη φορά την παγκόσμια εξάλειψη των βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών – ο στόχος εξάλειψης έχει τεθεί για το 2023 – η πληθυσμιακή κάλυψη των πολιτικών βέλτιστων πρακτικών έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί. Σαράντα τρεις χώρες έχουν πλέον εφαρμόσει πολιτικές βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση των τρανς λιπαρών στα τρόφιμα, με 2,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους να προστατεύονται παγκοσμίως.

Παρά τη σημαντική πρόοδο, ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να αφήνει 5 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο σε κίνδυνο από τις καταστροφικές επιπτώσεις των τρανς λιπαρών στην υγεία με τον παγκόσμιο στόχο για την πλήρη εξάλειψή του το 2023 να παραμένει ανέφικτος αυτή τη στιγμή.

Τα βιομηχανικά παραγόμενα trans λιπαρά (ονομάζονται επίσης βιομηχανικά παραγόμενα trans-λιπαρά οξέα) βρίσκονται συνήθως σε συσκευασμένα τρόφιμα, αρτοσκευάσματα, μαγειρικά έλαια και αλείμματα. Η πρόσληψη τρανς λιπαρών ευθύνεται για έως και 500.000 πρόωρους θανάτους από στεφανιαία νόσο κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Όπως ανέφερε στη σύσκεψη της Γενεύης ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus «Τα τρανς λιπαρά δεν έχουν κανένα γνωστό όφελος για την υγεία μόνο τεράστιους κινδύνους που συνεπάγονται και τεράστιο κόστος για τα συστήματα υγείας. Αντίθετα, η εξάλειψη των τρανς λιπαρών είναι οικονομικά αποδοτική και έχει τεράστια οφέλη για την υγεία. Με απλά λόγια, τα τρανς λιπαρά είναι μια τοξική χημική ουσία που σκοτώνει και δεν πρέπει να έχει θέση στα τρόφιμα. Ήρθε η ώρα να το ξεφορτωθούμε μια για πάντα».

Επί του παρόντος, 9 από τις 16 χώρες με το υψηλότερο εκτιμώμενο ποσοστό θανάτων από στεφανιαία νόσο που προκαλούνται από την πρόσληψη τρανς λιπαρών δεν έχουν πολιτική βέλτιστης πρακτικής. Αυτές είναι: η Αυστραλία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπουτάν, ο Ισημερινός, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Νεπάλ, το Πακιστάν και η Δημοκρατία της Κορέας.

Οι βέλτιστες πρακτικές στις πολιτικές εξάλειψης των τρανς λιπαρών ακολουθούν συγκεκριμένα κριτήρια που καθορίζονται από τον ΠΟΥ και περιορίζουν τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά σε όλες τις ρυθμίσεις.

Υπάρχουν δύο εναλλακτικές πολιτικές βέλτιστης πρακτικής:

  • υποχρεωτικό εθνικό όριο των 2 γραμμαρίων βιομηχανικά παραγόμενων trans λιπαρών ανά 100 γραμμάρια συνολικού λίπους σε όλα τα τρόφιμα και
  • υποχρεωτική εθνική απαγόρευση της παραγωγής ή της χρήσης μερικώς υδρογονωμένων ελαίων (μιας κύριας πηγής τρανς λιπαρών) ως συστατικού σε όλα τα τρόφιμα.

«Η πρόοδος στην εξάλειψη των τρανς λιπαρών κινδυνεύει να σταματήσει και τα τρανς λιπαρά συνεχίζουν να σκοτώνουν ανθρώπους», δήλωσε ο Δρ Τομ Φρίντεν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Resolve to Save Lives συμπληρώνοντας «Κάθε κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει αυτούς τους θανάτους που μπορούν να προληφθούν, υιοθετώντας τώρα μια πολιτική βέλτιστων πρακτικών. Οι μέρες που σκοτώνουν ανθρώπους με τρανς λιπαρά είναι μετρημένες — αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν για να τερματίσουν αυτήν την τραγωδία που μπορεί να αποφευχθεί».

Ενώ οι περισσότερες πολιτικές εξάλειψης των τρανς λιπαρών μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί σε χώρες υψηλότερου εισοδήματος (κυρίως στην Αμερική και στην Ευρώπη), ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών μεσαίου εισοδήματος εφαρμόζουν ή υιοθετούν αυτές τις πολιτικές, όπως είναι η Αργεντινή, το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Παραγουάη, τις Φιλιππίνες και την Ουκρανία. Πολιτικές βέλτιστων πρακτικών εξετάζονται επίσης στο Μεξικό, τη Νιγηρία και τη Σρι Λάνκα.

Εάν εγκριθούν, η Νιγηρία θα είναι η δεύτερη και πολυπληθέστερη χώρα στην Αφρική που εφαρμόζει μια βέλτιστη πρακτική εξάλειψης των τρανς λιπαρών. Ενώ, να σημειωθεί ότι καμία χώρα με χαμηλό εισόδημα δεν έχει ακόμη υιοθετήσει μια πολιτική βέλτιστης πρακτικής για την εξάλειψη των τρανς λιπαρών.

Για το 2023, ο ΠΟΥ συνιστά στις χώρες να επικεντρωθούν σε τέσσερις τομείς:

  • υιοθέτηση πολιτικής βέλτιστων πρακτικών,
  • παρακολούθηση και επιτήρηση,
  • υγιείς αντικαταστάσεις λαδιών και
    συνηγορία.

Επίσης, ενθαρρύνει τους κατασκευαστές τροφίμων να εξαλείψουν τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά από τα προϊόντα τους και να ευθυγραμμιστούν με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Διεθνής Συμμαχία Τροφίμων και Ποτών (IFBA). Τέλος, ζητά από τους μεγάλους προμηθευτές ελαίων και λιπών να αφαιρέσουν τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά από τα προϊόντα που πωλούνται σε παραγωγούς τροφίμων παγκοσμίως.