Παναγιώτης Κορδούτης: Αποδοχή ή απόρριψη των γονέων καθοριστική στην ενήλικη ζωή (audio)

Το αίσθημα της αποδοχής και απόρριψης που ξεκινά από τους γονείς είναι ένα τόσο σοβαρό θέμα της ψυχολογίας καθώς έχει αποδειχτεί ότι συνδέεται με τη νεανική παραβατικότητα, την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων, την κατάθλιψη, το άγχος στις σχέσεις με πρόσωπα αυθεντίας (δασκάλους, καθηγητές, διευθυντές, προϊστάμενους κλπ), με την θυματοποίηση με τις προκαταλήψεις ακόμα και με τις συμπεριφορές μας και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τους συντρόφους μας επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Κορδούτης Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας των Διαπροσωπικών Σχέσεων Τμήμα Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Μιλώντας για το 7ο Διεθνές Συνέδριο Διαπροσωπικής Αποδοχής Απόρριψης 7th ICIAR Athens, Greece, 15 – 18 May στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Κορδούτης σημειώνει ότι ο τρόπος και ο βαθμός αποδοχής ή απόρριψης από τους γονείς έχει πολύ σημαντική επίδραση στην ενήλικη ζωή και μάλιστα σε απρόβλεπτους τομείς. Μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό ο ενήλικας να γνωρίζει τι έχει συμβεί κατά τη διαδικασία αυτή, διότι ανάλογα με τον βαθμό και τον τρόπο της αποδοχής ή της απόρριψης στην παιδική ηλικία δημιουργείται αυτό που ονομάζουμε ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου.
Για να αντιμετωπίσει κάποιος στην καθημερινότητα του τις επιδράσεις αυτής της διαδικασίας απαιτείται επίγνωση και όσο το δυνατόν μία συνειδητότητα. Σχετικά με την περίοδο της κρίσης, ο κ. Κορδούτης επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις στατιστικές παρατηρείται αύξηση των διαταραχών, των καταχρήσεων όπως επίσης και της κατάθλιψης και ιδιαίτερα στους άντρες. Η ελληνική οικογένεια σύμφωνα με τον Κορδούτη, μπορεί να αποτελεί δίχτυ ασφαλείας αλλά όχι χωρίς κόστος. Ειδικότερα, η επιστροφή του ενήλικα λόγω της κρίσης στους γονείς έχει ως συνέπεια να επαναπαιδοποιείται, να διακόπτει δηλαδή την ανάπτυξη και την ανατροφοδότηση που προσφέρει στον ενήλικα για παράδειγμα η εργασία του. Εν κατακλείδι ο κ. Κορδούτης σημειώνει ότι η αποδοχή ή η απόρριψη είναι μία άκρως σημαντική διεργασία και ως εκ τούτου θα πρέπει ο ενήλικας να αναζητήσει τις επιρροής της στην καθημερινότητα του.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμαwww.ert.gr

2018-05-14 13:44:53

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ