Παντοδύναμος πρόεδρος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (video)

Όλες τις εξουσίες συγκεντρώνει πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νίκη του στις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία, καθώς καταργεί την πρωθυπουργία, διορίζει τους μισούς δικαστικούς στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και θα προωθεί τα νομοσχέδια που θέλει, σε μια Εθνοσυνέλευση με απόλυτη πλειοψηφία.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία και παρατυπίες, την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν δηλώνει ότι νικητής αυτών των εκλογών είναι η Δημοκρατία.
«Πραγματική επιλογή» αλλά και άνισες συνθήκες προεκλογικής εκστρατείας, διαπιστώνουν αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία, η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σε κοινή τους δήλωσή τους.
«Οι γενικές και προεδρικές εκλογές της Τουρκίας στις 24 Ιουνίου έδειξαν πολύ ψηλή προσέλευση ψηφοφόρων και ένα ευρύ φάσμα υποψηφίων και κομμάτων που συμμετείχαν», σημειώνει η ανακοίνωση της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνεται η «έντονη προσήλωση του τουρκικού λαού στις δημοκρατικές διαδικασίες και την προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών».
Αναφερόμενοι στο πόρισμα της αποστολής παρακολούθησης εκλογών από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μογκερίνι και Χαν αναφέρουν ότι οι εκλογείς είχαν την ευκαιρία μιας «πραγματικής επιλογής», ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι συνθήκες της προεκλογικής εκστρατείας δεν ήταν ισορροπημένες και εκφράζουν ανησυχία για την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Θα συνεργαστούμε με τον Πρόεδρο και το Κοινοβούλιο για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κοινές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», σημειώνουν.
Καλούν, τέλος, την Τουρκία να αντιμετωπίσει «επειγόντως» τις «βασικές ελλείψεις» όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν «επωφελές» για τη χώρα.
Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα παραμείνει πιστός εταίρος της ΕΕ εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά.
Τα συγχαρητήριά του για την επανεκλογή του Ερντογάν αλλά και για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής του τουρκικού λαού στις εκλογές, έστειλε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις «θεμελιώδεις αξίες» της Συμμαχίας.
«Τονίζω τη σημασία αυτών των αξιών σε πολλές πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας, όταν συναντώ Τούρκους ιθύνοντες» επεσήμανε.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Τουρκία:Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο-Ιντζέ:Καθεστώς του ενός ανδρός (video)www.ert.gr

2018-06-25 19:00:06

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ