Παππάς στην ΕΡΤ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παραγωγός μικροδορυφόρων (video)

«Θα υπερασπιστούμε με σθένος την ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει παραγωγός διαστημικών αντικειμένων και υπηρεσιών καθώς δεν μπορεί να είναι ενοικιαστής και καταναλωτής εσαεί» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Ευρυδίκη Χάντζιου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια, με 50 ερευνητές, έχουν υποβάλλει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να πάρει έγκριση, για την κατασκευή μιας πλήρους συστοιχίας μικροδορυφόρων.
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την ίδρυση ενός κέντρου επιχειρηματικής καινοτομίας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος στην Ελλάδα καθώς και στην απόφαση μιας γερμανικής εταιρείας για την κατασκευή μονάδας μικροδορυφόρων στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην παραίτηση του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και τις αιχμές που διατύπωσε, ο κ. Παππάς είπε ότι «ο κ. Κριμιζής είναι ένας επιστήμονας του οποίου το κύρος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, όμως βρισκόμαστε αυτή την στιγμή στην επόμενη μέρα. Ο ίδιος ο κύριος Κριμιζής τον οποίο τιμώ και σέβομαι είχε και κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Υπήρξαν κάποιες διαφωνίες που φάνηκε ότι είναι ανυπέρβλητες. Θα ήθελα να επαναλάβω όμως αυτό που λέει ο κ. Σταυρινίδης, ένας αξιόλογος επιστήμονας ο οποίος μπαίνει στο ΔΣ του ΕΛΔΟ, ότι ‘χρειάζεται ενότητα δυνάμεων για την επόμενη ημέρα για την διαστημική πολιτική της Ελλάδας’. Αυτή την στιγμή είμαστε στο στάδιο να συζητάμε ποια θα είναι η διαστημική πολιτική της Ελλάδας και ποιοι πρέπει να κληθούν για να την υπηρετήσουν» σημείωσε ο υπουργός.
Επίσης, ο Νίκος Παππάς, αναφέρθηκε στις δράσεις ανάπτυξης οπτικών ινών σε όλη την χώρα για γρήγορο internet, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών έρχεται στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης που αφορά – μετά την Θράκη – στην τηλεοπτική κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας μέσω της εξασφάλισης της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης και εθνικής εμβέλειας.
Για το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής, είπε ότι θα εφαρμοστεί, σε όλο το δημόσιο μέχρι το τέλος του 2018.
Μιλώντας για τη στήριξη των οπτικοακουστικών παραγωγών, ο Ν. Παππάς δήλωσε αισιόδοξος ότι στο μέλλον δεν θα έχουμε ξανά τέτοιου τύπου τριβές και δυσκολίες (σ.σ. ξένη παραγωγή στο Σούνιο), καθώς έχει γίνει συνείδηση σε όλους η σημαντικότητα στήριξης τέτοιων πρωτοβουλιών.
«Η Ελλάδα θα μπει στον αστερισμό της κανονικότητας», ανέφερε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ως προς την ολοκλήρωση του προγράμματος και τις δεσμεύσεις της χώρας. Ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή κατέβασε τα πλεονάσματα, προσθέτοντας ότι γίνεται κριτική από κάποιους που πλάσαραν ως σωτηρία την προληπτική γραμμή στήριξης, κάτι που τότε υποστηριζε και ο τωρινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας.
Ο Ν. Παππάς επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της, έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής (κοινωνικό μέρισμα, μείωση ανεργίας κλπ), τονίζοντας ότι δεν «θα μπούμε από τη μία μέρα από την κόλαση στον παράδεισο». Σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν, (αύξηση κατώτερου μισθού, κοινωνική πολιτική κλπ), υπογραμμίζοντας ότι όσο καλύτερα είναι τα οικονομικά της χώρας, τόσο θα έχει δυνατότητα καλύτερης διαπραγμάτευσης (συντάξεις κλπ).
Σχολιάζοντας τη θέση του ΔΝΤ ως προς το χρέος, ο Ν. Παππάς είπε ότι από την αρχή η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει ευρωπαϊκή λύση στο θέμα και πρόσθεσε ότι η θέση του Ταμείου για την αναδιάρθωση του χρέους θα ήταν χρήσιμη μόνο εάν το ΔΝΤ σοβαρέψει τους υπολογισμούς του. Ανέφερε, δε, ως καλύτερη λύση το λεγόμενο ‘’γαλλικό κλειδί» τη ρήτρα ανάπτυξης στη ρύθμιση του χρέους. Κλείνοντας το θέμα, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ χαρακτήρισε αντιευρωπαϊκή στάση τη θέση ότι με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα η Ελλάδα εξασφαλίζει καλύτερα επιτόκια. «Δηλαδή η Ευρώπη δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή χρηματοδότηση μιας χώρας – μέλους;» διερωτήθηκε ο Ν. Παππάς.
Για το ζήτημα των γαλλικών φρεγατών, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμμαχία με τη Γαλλία, η οποία οφείλει να ενισχυθεί περαιτέρω. Μίλησε για καλούς όρους στη συμφωνία αναβάθμισης των F16, προσθέτοντας ότι πάμε σε μία κατάσταση όπου η Ελλάδα θα μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως το διπλωματικό εκτόπισμά της για το συμφέρον της.
Μιλώντας για τον κυβερνητικό εταίρο της κυβέρνησης ο Ν. Παππάς σχολίασε ότι «πολλοί ζουν με το όνειρο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «η ενότητα με τους ΑΝΕΛ έχει αποδόσει σε πολλούς τομείς» και χαρακτήρισε ειλικρινή τη μεταξύ τους σχέση.
Ο Ν. Παππάς για το ονοματολογικό επανέλαβε ότι η λύση που θα έρθει, θα είναι στο πλαίσιο πάγιων θέσεων της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, δηλώνοντας αισιόδοξος για την επίλυση του ζητήματος.
Τέλος, αναφερόμενος στη δημόσια τηλεόραση, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε κανείς πλέον δεν τολμά να μιλήσει για κλείσιμο του δημόσιου φορέα και έκανε λόγο για μια ΕΡΤ που κάνει μεγάλα τεχνολογικά βήματα προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό.
Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-29 06:40:44

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ