Παράνομο το πρόγραμμα μαζικών παρακολουθήσεων της NSA που είχε αποκαλύψει ο Σνόουντεν

Παράνομο κρίθηκε το πρόγραμμα μαζικών παρακολουθήσεων της NSA που είχε αποκαλύψει πριν από επτά χρόνια ο πρώην εργαζόμενος της υπηρεσίας, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης των επικοινωνιών εκατομμυρίων Αμερικανών ήρθε στο φως για πρώτη φορά το 2013- και, όπως αναφέρει το Reuters, το Εφετείο των ΗΠΑ (US Court of Appeals) αποφάνθηκε πως τα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών που υπεραμύνθηκαν του προγράμματος είχαν πει ψέματα.

Ο ίδιος ο Σνόουντεν δήλωσε δικαιωμένος από την απόφαση αυτή: Αυτή τη στιγμή ζει εξόριστος στη Ρωσία, αλλά πέρυσι είχε εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία όσον αφορά στην απόφασή του να δημοσιοποιήσει αυτά που γνώριζε.

«Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα έβλεπα τα δικαστήριά μας να καταδικάζουν τις δραστηριότητες της NSA ως παράνομες, και στην ίδια απόφαση να μου αποδίδονται εύσημα που τις εξέθεσα» δήλωσε ο ίδιος μέσω Twitter. «Και όμως, αυτή η ημέρα έφτασε» πρόσθεσε.

Κορυφαία στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχαν υποστηρίξει δημόσια πως η NSA ουδέποτε είχε συλλέξει εν γνώσει της δεδομένα από προσωπικά τηλεφωνικά αρχεία, μέχρι που ο Σνόουντεν παρουσίασε στοιχεία για το αντίθετο το 2013. Μετά την αποκάλυψη αυτή, αξιωματούχοι είπαν ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA είχε παίξει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας. Ωστόσο την Τετάρτη το Εφετείο υποστήριξε πως οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν ασύμβατοι με το περιεχόμενο των απορρήτων αρχείων» και ότι το πρόγραμμα παραβίαζε τη Foreign Intelligence Surveillance Act- και ενδεχομένως να ήταν αντισυνταγματικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ