Παρίσι: Συνομιλίες Μακρόν – Νετανιάχου για το Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου προέτρεψε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν να στρέψει την προσοχή του στην αντιμετώπιση της «επιθετικότητας» του Ιράν «στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής, εξηγώντας πως θεωρεί ότι δεν χρειάζεται πλέον να πείσει το Παρίσι να εγκαταλείψει τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015, διότι θα καταρρεύσει υπό το βάρος των οικονομικών κυρώσεων.
Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε το Παρίσι για συνομιλίες με τον Μακρόν, εντός των ορίων της περιοδείας του στην Ευρώπη για να πείσει τις ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις που είχαν υπογράψει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) το 2015 (Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) να μιμηθούν το παράδειγμα της Ουάσιγκτον και να υιοθετήσουν πιο σκληρή στάση έναντι του Ιράν. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία τον περασμένο μήνα και ανακοίνωσαν πως επιβάλλουν ξανά όλες τις κυρώσεις που επέβαλαν πριν από το 2015.

LIVE | Conférence de presse avec Benyamin Netanyahou, Premier ministre d’Israël.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 5, 2018

«Δεν ζήτησα από τη Γαλλία να αποσυρθεί από το ΚΟΣΔ επειδή θεωρώ ότι βασικά θα διαλυθεί από το βάρος των οικονομικών δυνάμεων», εξήγησε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μακρόν.
«Αν έχεις μια κακή συμφωνία δεν είναι αναγκαστικό να την τηρείς, ειδικά αν βλέπεις ότι το Ιράν κατακτά τη μια χώρα μετά την άλλη και δεν μπορείς να το χωρίσεις αυτό από την επιθετικότητα του Ιράν στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής, συνέχισε.
Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο καταβάλλουν ακόμη προσπάθειες να διασώσουν τη συμφωνία, βάσει της οποίας το Ιράν συμφώνησε στην επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό του πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων, καθώς τη θεωρούν το καλύτερο μέσο προκειμένου η Τεχεράνη να μην αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ διατείνεται ότι το Ιράν ξεγέλασε τη Δύση ώστε να συναφθεί μια μονομερώς επωφελής συμφωνία και ότι ήθελε να εκμεταλλευθεί την άρση των κυρώσεων για να αυξήσει το αποθεματικό της σε κεφάλαια πριν επανέλθει στον πλήρη εμπλουτισμό ουρανίου στο μέλλον με στόχο την απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Ο Μακρόν δεν φάνηκε να πείθεται από τα επιχειρήματα του Νετανιάχου. «Είπα στον (ισραηλινό) πρωθυπουργό ότι είναι βαθιά πεποίθησή μου, την οποία μοιραζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πως η συμφωνία πρέπει να παραμείνει σε ισχύ για να διασφαλιστεί ο έλεγχος των πυρηνικών δραστηριοτήτων» του Ιράν, επέμεινε.

Je l’ai dit à Benyamin Netanyahou : l’accord de 2015 sur le nucléaire iranien doit être conservé. Mais il n’a jamais été considéré comme suffisant. C’est un socle qui doit être complété pour construire la stabilité de la région. pic.twitter.com/k6WnhOZ24c
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 5, 2018

«Καλώ τους πάντες να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να μην παρασυρθούν σε αυτή την κλιμάκωση διότι δεν θα οδηγήσει παρά μόνο σε ένα πράγμα, τη σύγκρουση», είπε ο Μακρόν με τον Νετανιάχου στο πλευρό του στο Ελιζέ.
Ουάσιγκτον: Το Ιράν να πάψει να εμπλουτίζει ουράνιο
Το Ιράν πρέπει να σταματήσει εντελώς αυτή τη δραστηριότητα, επανέλαβε την Τρίτη η διπλωματία των ΗΠΑ. «Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν σαφής: το Ιράν πρέπει να σταματήσει τον εμπλουτισμό (ουρανίου) και δεν πρέπει ποτέ να επιδιώξει την επεξεργασία πλουτωνίου», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.
Το Ιράν «δεν πρέπει να αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα», επέμεινε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFPwww.ert.gr

2018-06-06 05:45:08

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ