Παρατείνεται το lockdown στη Νέα Ζηλανδία, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

0
21

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν επέκτεινε τo πανεθνικό lockdown την Παρασκευή καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα αυξήθηκε και η έξαρση του κορωνοϊού εντοπίζεται πλέον και πέρα ​​από τη μεγαλύτερη πόλη του, Ώκλαντ, στην πρωτεύουσα, Ουέλινγκτον.

Η Νέα Ζηλανδία είχε καταπολεμήσει τον κορωνοϊό χάρη σε δραστικά μέτρα και οι πολίτες ζούσαν περίπου 6 μήνες περιορισμούς μέχρι που η κυρία Άρντερν την Τρίτη διέταξε ένα γρήγορο τριήμερο πανεθνικό lockdown και επταήμερο στο Ώκλαντ μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στη χώρα από τον Φεβρουάριο.

Έτσι η κα. Άρντερν αποφάσισε την παράταση του lockdown μέχρι τα μεσάνυχτα της 24ης Αυγούστου, λέγοντας ότι το ξέσπασμα του ιού έχει επεκταθεί σε άλλες πόλεις.

«Απλώς δεν γνωρίζουμε την πλήρη κλίμακα αυτής της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα», δήλωσε η πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου.

Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι 11 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την Παρασκευή, εκ των οποίων τα τρία ήταν στο Ουέλινγκτον.

Οι τρεις στο Ουέλινγκτον είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο Ώκλαντ και είχαν επισκεφθεί τοποθεσίες που προσδιορίστηκαν ως εκτεθειμένες στην επιδημία, ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

«Θέλουμε όλη τη χώρα σε κατάσταση επιφυλακής αυτή τη στιγμή», είπε η κα. Άρντερν.

Ο επικεφαλής υγείας της Νέας Ζηλανδίας, Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, προειδοποίησε ότι το lockdown στο Ώκλαντ, το επίκεντρο της επιδημίας, μπορεί να παραταθεί.

Η Τζασίντα Άρντερν έχει κερδίσει επαίνους για τον περιορισμό της τοπικής μετάδοσης της COVID-19 μέσω μιας στρατηγικής δραστικής εξάλειψης, επιβάλλοντας αυστηρούς περιορισμούς και κλείνοντας τα διεθνή σύνορα της Νέας Ζηλανδίας τον Μάρτιο του 2020.

Αλλά η κυβέρνησή της αντιμετωπίζει τώρα ερωτήματα σχετικά με την καθυστερημένη διάθεση εμβολίων, καθώς και το αυξανόμενο κόστος σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εργατικό δυναμικό μεταναστών.

Περίπου το 19% του πληθυσμού των 5,1 εκατομμυρίων της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τώρα, το πιο αργό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters