ΠΓΔΜ: Αύριο η κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της χώρας (ανταπόκριση)

Η Βουλή της πΓΔΜ θα κυρώσει αύριο τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης της χώρας. Προηγουμένως σήμερα, η Βουλή της πΓΔΜ, με 69 ψήφους υπέρ και 40 κατά, αποφάσισε η κύρωση της συμφωνίας να γίνει με τη διαδικασία του επείγοντος.
Βάσει της διαδικασίας αυτής, το κείμενο της συμφωνίας θα εξεταστεί από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσων, η συνεδρίαση της οποίας ξεκινά σήμερα το απόγευμα. Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση της συμφωνίας από την κοινοβουλευτική Επιτροπή θα οριστεί συνεδρίαση της Ολομέλειας, στην οποία θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας.
Την ανάγκη εξέτασης της συμφωνίας με τη διαδικασία του επείγοντος αιτιολόγησε, στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί από το κοινοβούλιο πριν από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 25 και 26 Ιουνίου, προκειμένου, όπως είπε, η χώρα να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Hristijan Mickoski γνωστοποίησε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της Βουλής για την κύρωση της συμφωνίας. Ο βουλευτής του κόμματος αυτού Antonio Milososki ανέφερε ότι το VMRO-DPMNE θεωρεί πως η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και το μοναδικό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με το κόμμα αυτό, είναι να μην προχωρήσει η κύρωσή της από το κοινοβούλιο της χώρας.
Για την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή απαιτείται απλή πλειοψηφία. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει στη Βουλή άνετη πλειοψηφία, δεν αναμένεται να προκύψει κανένα πρόβλημα, προκειμένου η Βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία.
Πηγή: ΕΡΤ
Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλος
Σχετική είδηση: Σκόπια: Αρχίζει στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση επικύρωσης της Συμφωνίας (video)www.ert.gr

2018-06-19 14:37:09

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ