ΠΔΓΜ: Εν αναμονή τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα-Ζάεφ – Στήριξη από ΗΠΑ (video)

Εν αναμονή της τηλεφωνικής επικοινωνίας Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018 για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΔΓΜ.

«Μόνο εφόσον εκπληρωθούν όλα τα βήματα του οδικού χάρτη από την ΠΔΓΜ θα τεθεί η συμφωνία σε ψηφοφορία» ξεκαθάρισε με συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
«Έχουμε κάνει ότι μπορούμε για να έχουμε μια εθνικά επωφελή συμφωνία με τα Σκόπια και είμαστε πολύ κοντά για να τα καταφέρουμε», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής σε περίπωση που έρθει η συμφωνία στη Βουλή.
Η όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα μοιάζει με μια προσωπική συμφωνία μεταξύ δύο πρωθυπουργών, δήλωσε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, αναφερόμενος στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Επέμεινε ότι δεν δέχεται λύση «erga omnes», δηλαδή ένα νέο όνομα για όλες τις χρήσεις.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Τη στήριξη στις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα για την ονομασία της ΠΓΔΜ εκφράζουν για μια ακόμα φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες με νέα ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018.
Η επίλυση του Μακεδονικού θα συμβάλει στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση, αλλά και την εμπέδωση της ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαφωνίας. Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της σκοπιανής υπηρεσίας της «Φωνής της Αμερικής».
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Σχετική είδηση: Ν. Βούτσης στην ΕΡΤ για ΠΔΓΜ: Μόνο όταν ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης θα τεθεί η συμφωνία σε ψηφοφορίαwww.ert.gr

2018-06-01 12:45:01

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ