Περίπου 192.000 μετανάστες συνελήφθησαν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο

Περίπου 192.000 μετανάστες συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν παράτυπα τα αμερικανικά σύνορα από το Μεξικό τον Σεπτέμβριο, με τον αριθμό τους να είναι μειωμένος σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφηκαν νωρίτερα το καλοκαίρι αλλά πολύ υψηλότερος από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Τον περασμένο μήνα, οι αρχές ανέκοψαν 192.001 απόπειρες μεταναστών να διασχίσουν τα σύνορα, μια μείωση 9% σε σχέση με τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε χθες η ομοσπονδιακή υπηρεσία συνοριοφυλακής. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο αριθμός τους ήταν κάτω των 58.000.

Ο αριθμός των ανθρώπων που συνελήφθησαν ανά μήνα ήταν προσφάτως πολύ υψηλός με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Τον Ιούλιο, για παράδειγμα, είχε αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από 20 χρόνια με περίπου 213.000 ανθρώπους.

Για το σύνολο του οικονομικού έτους των ΗΠΑ –που διήρκησε από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο– 1,73 εκατ. άνθρωποι συνελήφθησαν, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ για τη 12μηνη περίοδο. Την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, έγιναν 458.000 συλλήψεις.

Οι περισσότεροι μετανάστες απελαύνονται άμεσα από τις αμερικανικές αρχές. Πολλοί δοκιμάζουν και πάλι την τύχη τους. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία συνοριοφυλακής είπε ότι το ένα τέταρτο όλων των μεταναστών που συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο ήταν άνθρωποι που είχαν ήδη συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά το προηγούμενο 12μηνο.

Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών και ανηλίκων που συνελήφθησαν μειώθηκε κατά 24% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα σε περίπου 14.400.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υφίσταται αυξανόμενες πιέσεις για τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Δημοκρατικό Μπάιντεν ότι δημιουργεί κρίση με τις περισσότερο φιλελεύθερες μεταναστευτικές του πολιτικές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa